Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickan i partiet - en förtroendekris

/

Kommunalrådet Olle Nilsson Strängs flirtande med andra partier skadar både partiet, politiken i allmänhet och honom själv

Annons

Och kritiken från partikamrater på riksnivå är hård.

Antingen måste Olle Nilsson Sträng ge ett klart och entydigt besked om att han är socialdemokrat och inte tänker gå in i något annat parti. Eller också måste han avgå.

Det framhöll både s-distriktets ordförande Raimo Pärssinen och förre partisekreteraren Lars Stjernkvist i gårdagens Ljusnan.

Och det är bara att hålla med.

Däremot ligger partiets gruppledare i kommunfullmäktige Stefan Permickels lågt och tycker att alldeles för många sagt alldeles för mycket i tidningen.

Han verkar tycka det är besvärande att tidningen granskar och ger offentlighet åt motsättningar mellan personer som arbetar med förtroende som varumärke.

Raimo Pärssinen är väl insatt i den svåra sprickan inom socialdemokraterna och har informerat partiledningen om problemen i Bollnäs.

Och hans kritik är hård.

Han uppfattar det som om Olle Nilsson Sträng i praktiken tagit ett steg ur partiet när han laborerar med anbud från andra partier.

"Han har inte accepterat att partiet i demokratisk ordning valt andra företrädare", sade Raimo Pärssinen i gårdagens Ljusnan.

Det är en hård kritik mot en partikamrat som arbetat större delen av sitt vuxna liv med förtroende och demokrati som varumärken.

Och förre partisekreteraren Lars Stjernkvist, som idag är s-kommunalråd i Norrköping, har aldrig hört "att man som förlorare bjuder ut sig till andra partier".

Vad leder nu detta till?

Olle Nilsson Sträng har tidigare sagt att han tänker sitta kvar som kommunalråd mandatperioden ut. Han har berättat offentligt att han fått anbud att kandidera från flera partier, dock inte vilka dessa partier är.

Han har ännu inte givit besked om han tänker kandidera för något annat parti. Däremot säger han att han överväger detta och håller alla dörrar öppna.

Han är med andra ord socialdemokrat tills vidare, men kan inte garantera att han tänker vara det mandatperioden ut.

Vad ger det för stadga i det politiska arbetet? I det egna partiet? I samarbetet med Centerpartiet? Och utåt, i kontakt med näringsliv och myndigheter?

Är Olle Nilsson Sträng numera en solospelare som inte representerar sitt eget parti? Socialdemokraterna måste omgående avkräva Olle Nilsson Sträng ett klart och entydigt besked.

Vill han hålla alla dörrar öppna för ett partibyte måste han avgå som socialdemokratiskt kommunalråd.

Även om socialdemokrater i stort sett ogillar personval kan man ändå kanske hävda att Olle Nilsson Sträng valts på sina personliga meriter. Men bland hans personliga meriter, då han valdes, fanns detta att han var socialdemokrat och hade partiets förtroende.

Men dessa förutsättningar finns inte längre.

Han kan inte längre ge entydigt besked om han tänker lämna partiet och han har inte partiets förtroende.

Då borde han omedelbart avgå som kommunalråd.

Om han däremot entydigt deklarerar att han inte tänker hoppa över till något annat parti, finns förutsättningar för att jobba vidare. Åtminstone nödtorftigt.

Även om det inte kommer att vara smärtfritt.

För sprickan i partiet och förtroendekrisen kommer att finnas kvar länge.

Mer läsning

Annons