Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spotnicks hyllar kartong

En helt ny låt med Spotnicks ska fira 50-årsjubilieet för Iggesund paperboards kartongkvalitet Invercote.

– Det låter verkligen 60-tal, säger Niklas Wrångberg som ansvarar för marknadsföringskampanjen.

Niklas Wrångberg driver både reklam- och designbyrå samt musik- och bokförlag i Västervik. Hans Position Förlag har bland annat gett ut böcker med lokalhistoria och nostalgi.

– Jag har arbetat tillsammans med Iggesund paperboard i 15 år. Inför 50-årsjubileet för Invercote har vi tagit fram en broschyr som visar design som kom från Sverige 1963, eftersom invercote använts i många av världens finaste designade förpackningar. Då kom jag på att man kanske också skulle skicka med en cd med musik från samma år, men skivan ska ju delas ut internationellt, bland annat på mässor i Paris och Shanghai, och mycket av den svenska musiken från då är inte internationellt gångbar.

Det var då han kom att tänka på Spotnicks. 1963 låg de etta på försäljningslistorna i flera länder med sin låt Amapola. Gruppen har sålt 18 miljoner skivor och fick 1968 en guldskiva i Japan.

– Jag tog kontakt med Spotnicks i Göteborg och de tyckte det var en jätterolig idé. Originalmedlemmarna har nu spelat in en nyskriven instrumental Invercote-låt på instrument från 60-talet. Iggesund paperboard har rättigheterna till låten nu och kommer bland annat att lägga ut den på sin hemsida. Den kommer att spelas på mässor. Efter två år kanske Spotnicks börjar sälja den själva.

Från den 20 maj ska broschyren och två cd-skivor samlade i ett lp-konvolut finnas att delas ut. Den ena skivan är en cd-singel med Spotnicks runt två och en halv minut långa låt som trycks upp i 5 000 exemplar.

– Den andra cd:n innehåller internationell musik från 1963 som vi köpt loss från Universial. Så det är Spotnicks-skivan som är det originella, säger Niklas Wrångberg.