Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-deltävling till Alfta

VM och Alfta hamnar sällan i samma mening.
Men i augusti kommer det fungera alldeles utmärkt.

Annons

– Vi har den bästa backen i hela Norden, men vi trodde väl kanske inte att den skulle hålla för VM, säger Alfta Bike Parks ordförande Kenneth Einars, som alldeles innan jul fick beskedet att klubben får arrangera en av deltävlingarna i världscupen i dirtbike.

Sedan man började bygga sin bana på Nabbabacken, en slopestylebana med både trä- och jordhopp, har det gått fort – och nu får Alfta Bike Park alltså arrangera en FMB Bronze event, en deltävling i världstouren som startar i januari i Australien och avslutas i Utah i USA i oktober.

Alftas VM-tävling kommer köras första helgen i augusti och man räknar med att större delen av världseliten kommer att köra. En av dem som kommer är Martin Söderström från Uppsala, världens bäste dirtåkare.

– Han kommer upp och hjälper oss att designa banan inför tävlingen. Han brukar vara här och träna och är en stjärna inom den här sporten, den största av alla, berättar Kenneth Einars.

Kommer ni klara av arrangemanget?

– Vi har suttit och fundera lite över hur mycket publik det kan tänkas komma, men där är Sverige ljusår efter resten av Europa. Får vi ihop 1 000 personer är vi jättenöjda. Och det tror jag nog, vi har haft 400 tidigare utan att vi annonserat. Det här kommer bli jätteroligt, säger Kenneth Einars.

Hur stort är egentligen dirtbike?

–Tyskland har fler åkare än Sverige har innevånare. Så ute i Europa är det här en riktigt stor sport. Det är stora pengar att köra om och de i toppen tjänar miljoner...

Mer läsning

Annons