Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viljo var en fullblodsmytoman"

/

Han var idrottsstjärnan som alla hade någon och ofta bestämd åsikt om.

Som var hyllad, sågad, älskad och hatad.

Annons

Men även om Patrik Sjöberg i juni 1987 flög högre över en höjdhoppsribba än någon annan mänsklig varelse hade gjort var det kanske först 2011 som han klarade av sitt livs svåraste uppgift.

Det var då han kom med avslöjandet som chockade hela idrotts-Sverige när han i sina memoarer, Det du inte såg, berättade om alla grava sexuella övergrepp som hans tränare och styvfar Viljo Nousiainen under många år utsatt honom för.

På torsdagskvällen gästade Patrik Sjöberg Hudiksvall för att berätta om sitt liv på och utanför idrottsarenorna.

En skvätt humor blandat med en stor dos allvar gjorde kvällen oerhört minnesvärd.

– Den dag jag slog världsrekordet genom att hoppa 2,42 dog nog lite av min motivation. För vad skulle jag nu göra för att bräcka känslan av att ha hoppats högst i världen, sa Patrik.

Vad ingen då visste var att Patrik redan i unga år utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare som senare också blev Patriks styvpappa.

Det gjorde att deras relation i alla år var minst sagt ansträngd.

– När Viljo dog kände jag en lättnad. Jag ville helt enkelt begrava historien med honom, sa Patrik Sjöberg.

Den uppmärksamhet som avslöjandet väckte när Patrik till slut trots allt valde att gå ut och berätta sin historia blev enorm.

– Då insåg jag att jag fått en möjlighet att varna andra. Det som hände mig kan i dag eller i morgon hända någon annan. Och det kan hända precis överallt, sa Patrik.

– Ofta när jag är ute och föreläser säger folk att det inte kan hända här hos oss där alla känner alla. Jag vet att det har fel, det har jag fått många bevis på genom otaliga mejl och berättelser från folk, sa Patrik.

Han berättade också att hoppet om att kunna rädda någon eller några från det han råkade ut för är tillräcklig drivkraft för att fortsätta arbetet med Bris.

– Pedofili är ingenting nytt. När jag var ute och signerade min bok träffade jag en 92-årig man som fick min signatur i boken. Sedan började tårarna rinna på honom när han berättade att "nu ska jag hem och berätta för min fru, mina barn och mina barnbarn vad som hände mig för mer än 80 år sedan".

– Ingen misstänkte den berömde Viljo Nousiainen. Men han var en fullblodsmytoman. Av en typ som kan dyka upp överallt, när som helst, sa Patrik Sjöberg.

Mer läsning

Annons