Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktor vass i udda sport

/

Paintball spelas på svensexor och födelsedagsfester.

Helt fel.

I alla fall om du frågar Viktor Lysell-Smålänning – hårdsatsande elitspelare från Freluga.

Annons

Paintball är verkligen ingenting som bara är till för glada amatörer som vill skjuta på sina kompisar. Runt om i världen, främst i Europa och USA, är det en seriös sport med proffsspelare och prestigefyllda serier.

Det är dit som Viktor Lysell-Smålänning vill nå. 20-åringen, bördig från Freluga, ställde in siktet redan som 13-åring och sedan dess har han varit fast.

– Tjusningen med att spela på "riktigt" är att det är helt andra aspekter i paintball. Man lär sig spelet på djupet och det är roligare när man ser alla detaljer som avgör de riktigt svåra matcherna. Det är en otrolig marginalsport, säger Viktor.

Han spelar för Stockholm Ignition, ett lag bestående uteslutande av spelare födda på 1990-talet. Klubben blev svenska mästare 2005, och nu är laget återigen på väg att etablera sig som Skandinaviums bästa paintballklubb.

– Vi kom tvåa på SM förra säsongen och målet är att bli bäst i Norden. Och att spela blir bara roligare och roligare, säger Viktor.

Förutom SM-serien så deltar Stockholm Ignition i Milleniumserien, med lag från hela Europa. I helgen spelade man i S:t Tropéz där laget gick obesegrade genom division 2.

– Det finns serier från proffs ner till division 3. Att vi spelar i tvåan beror på att vi inte har råd att spela högre upp, för då måste man vara med på samtliga deltävlingar. Så är det för fler lag, så tvåan håller faktiskt högre klass än division 1, säger Viktor.

Mer läsning

Annons