Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt steg mot uppgraderat bälte

/
  • Deltagarna från Bollnäs som jagar uppgradering till svart bälte.

Bollnäs Judo har gästats av Tomas Rundqvist och Micael Öberg från Stockholm Kata-Strof som drillade Bollnäsmedlemmarna i tekniker för svart bälte.

Annons

Syftet med besöket var ett träningsläger där klubbens judobrottare skulle drillas i tekniker till svart bälte av första och andra graden.

Ett av kraven för att gradera sig till svart bälte är att man ska kunna visa upp en Kata. Kata kan snabbt översättas till förutbestämda tekniker i förutbestämda riktningar där man ska visa upp teknikerna för att sedan bli poängbedömda.

Bollnäs judo har idag ett antal utövare som står och knackar på till svart bälte av första graden och tre stycken som ska upp till svart bälte av andra graden.

Svart bälte eller dan-grader delas inte ut på klubbnivå utan i Sverige av en riksgraderingskommitté inom Svenska Judoförbundet. Utav svart finns det tio nivåer. De högsta graderna kräver även internationellt godkännande och alla dan-grader markeras likadant över hela världen.

Just Tomas och Micael innehar femte Dan och de brukar åka runt till klubbar som efterfrågar hjälp med Kata.

– Vi vill gradera upp oss för att höja våra kunskaper och fördjupning i judon men även för att höja kompetensen i klubben utåt sett, säger Peter Hed i Bollnäs Judo, som ser fram mot en intressant vår.

– Vi kommer nu att träna och finslipa teknikerna för att sedan intensifiera träningen till hösten för att känna oss redo för gradering innan årets slut.

Mer läsning

Annons