Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga skyttar som siktar högt

/
  • Det är alltid fullt när det är skjutträning i Hemvärnets lokaler i Friggesund.
  • Filip Bergström, Emilia Jonsson och Oskar Svang är några av Bjuråkers skytteförenings duktiga skyttar.

Bjuråkers skytteförening har flera lovande unga adepter inom luftgevärsskytte. 10-årige Oskar Svang har flera pokaler hemma på hyllan.

– Jag vill bli en skyttestjärna.

Annons

Det är många bilar som trängs på parkeringen vid Hemvärnsgården i Friggesund. En gång i vecka är det skjutövningar för ett 30-tal ungdomar i källaren. Inne i hallen är de 10 stycken som skjuter samtidigt, det är både tjejer och killar som är med och skjuter och de tävlar på samma villkor. De är tysta och koncentrerade, med jämna mellanrum hörs ett ljud när skottet går av. Föräldrarna står brevid som stöd och justerar siktet på geväret hos de som behöver hjälp. På datorskärmarna på bordet ser man en miniatyr av pricktavlan och den cirkel som blinkar är var det senaste skottet träffade.
– Det är en bra sport för att man kan komma så som man är, och sätta sig och skjuta, säger Kjell Svang som är en av föräldrarna i hallen.


Den yngsta av kvällens deltagare, Annie Bergström, är åtta år och är inte mycket längre än geväret. Hon når inte ner till golvet när hon sitter på pallen, de rosa Fopptofflorna dinglar i luften. Koncentrerat tittar hon genom siktar mot tavlan. Försiktigt trycker hon på avtryckaren och direkt ser vi på datorskärmen hur hon har träffat. Och hon får bra poäng varje gång. Det här är första terminen som hon är med och skjuter på riktigt.
– Jag brukade följa med och titta på när min brorsa sköt. Men istället för att sitta och ha tråkigt bredvid tänkte jag att jag också kunde skjuta, berättar hon.
Hon tycker att det svårast med luftgevärsskytte är att sikta.
– Men jag fick en tia en gång, säger hon med ett stort leende.
– Och nu har jag lärt mig att ladda själv, säger hon.
Brorsan Filip Bergström har skjutit ett par år och tävlar även, men det är inte Annie så sugen på.
– Inte än i alla fall, kanske när jag är äldre, säger hon.


Ett luftgevär väger drygt 5 kilo. Luftgeväret komprimerar vid laddning den mängd luft det krävs för att skjuta iväg kulan. De som är mellan 7-13 år och nybörjare skjuter luftgevär sittande med stöd, när man bli äldre provar man på stående skytte och det kräver en helt annan teknik.
– När man börjar med stående skytte är det många som slutar, det är som om att börja om igen. Det är en helt annan teknik då, säger Kjell.
Säsongen för luftgevärsskytte börjar i september och slutar i april, under den tiden är det många tävlingar och föreningen har haft stora framgångar det senaste året. Oskar Svang blev länets bästa skytt i sin åldersgrupp och han vann även förbundsfinalen. Men det är förra årets klubbmästerskap som Oskar värdesätter mest.
– Det var kul för då slog jag allihopa, även de som var äldre än mig.


Han började med skytte för två år sedan eftersom flera av hans klasskompisar höll på med skytte och det verkade vara roligt. Nu två år senare har Oskar skjutit jaktpott flera gånger, alltså maxpoäng i en serie.
– Och jag har fått pokal i elva tävlingar, säger han stolt men än är han inte nöjd.
– Jag vill bli en skyttestjärna och då krävs det träning, träning och en massa självförtroende, säger han.
En serie består av 20 skott och en del blir klar snabbare än andra med sin serie, men det är full koncentration hela tiden. Kvällens träning börjar inte så bra för Oskar eftersom avläsningen krånglar på hans bana.
– Det är en ljudsensor som läser av var skottet har sönder den svarta pappen som sitter bakom tavlan. Men på den här banan så kommer det inte fram något nytt papper så hålet blir bara större och större, förklarar Kjell.
Men Oskar får ta en annan bana och då får han 197 av 200 poäng, men trots det är han inte nöjd.
– Men eftersom det krånglade så mycket så får jag vara glad att jag ens fick så här mycket, säger han och fingrar på den lilla papperslappen med resultatet.


Emilia Jonsson är elva år och inspirerades av sina kompisar och började med luftgevärsskytte för snart två år sen.
– Det roligaste är att tävla och träffa människor, det viktigaste är att ha kul, säger hon och springer iväg till hallen för att förbereda sig inför sin tur att skjuta.

Mer läsning

Annons