Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ultimate frisbee är åretruntsporten utan tacklingar och domare: ”Vi ligger och nosar på OS”

Artikel 2 av 4
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Tänk dig en 11-mannaplan som är 35 meter bred och har fyra koner som bildar en zon i var ände. Ställ sedan upp sju spelare på varje sida och addera en frisbee – sen är det bara att spela ultimate frisbee.

Annons

En blandning mellan basket och amerikansk fotboll, men utan tacklingar och domare. Ungefär så beskriver KFUM Örebros veteran (i sammanhanget) Anton Lööv sporten ultimate frisbee – som han själv spelat i 11 år.

– Alla regler kommer från basket eller amerikansk fotboll och det svåra brukar vara att få folk att förstå att man inte får springa med frisbeen, säger Anton och fortsätter:

– Det roligaste med ultimate är att fokus inte enbart ligger på den som har frisbeen utan faktiskt mer på de som inte har det. Sen får man inte tacklas och det finns ingen domare.

KFUM Örebro och KFUM Linköping gör upp om andraplatsen, efter Viksjöfors, i grupp B.

Vägen in till ”frisbeefamiljen” var för Antons del genom en mattelärare på Odenskolan i Odensbacken som tjatade i korridorerna. Det medförde att Anton, och fler med honom, började och därefter har det rullat på.

– Sen har jag fortsatt för att det är så många ingredienser som jag gillar med ultimate. Det handlar inte bara om kondition och kastsäkerhet, utan det är så väldigt allround. Helst ska man vara allroundtränad och ha huvudet med sig hela tiden, säger Anton och berättar att man i Örebro tränar tillsammans 2-3 gånger i veckan – året runt.

För det är en annan sak som är unik med ultimate frisbee – att man spelar året runt. På sommaren på en 35 meter bred fotbollsplan och på vintern inomhus på en handbollsplan. Utomhus spelar man med sju spelare i varje lag och inomhus är motsvarande siffra fem. I övrigt skiljer det inte mycket, mål blir det när frisbeen fångas inom den utmärkta zonen.

– Det är det som är roligt med ultimate. Inomhus handlar det mer om positionering och utomhus är det större ytor och man måste lära sig att exempelvis kompensera för vinden och liknande när man kastar.

Ultimate frisbee började utövas i mitten av 1900-talet och kom till Sverige i början av 70-talet. Till en början spelade man på parkeringsplatser men flyttade senare till gräsmattor. Den första turneringen spelades 1975 och hade åtta deltagande lag. Precis som med fotboll spelas VM vart fjärde år.

I Sverige finns det både dam-, herr- och mixlag. Under SM-veckan i Norrköping spelas enbart mix-SM och det innebär då, också tillskillnad från många andra lagsporter, att män och kvinnor spelar tillsammans. Just mix-delen är också på gång att bli en del av de olympiska spelen.

– Ja, mixdelen ligger just nu och nosar på att bli en OS-gren och jag hoppas verkligen att det händer medan man spelar… Så att man i alla fall kan åka dit och titta, skrattar Anton.

Efter varje mål ställer lagen åter upp på varsin sida för avkast - därefter kör man utan byte till nästa mål.

Under SM-veckan i Norrköping är det totalt sex lag som deltar. Förutom KFUM Örebros två lag deltar även SEE6 från Göteborg (namnet SEE6 är en sammanslagning av herrlaget Seagulls och damlaget E6), Uppsala FDK, Viksjöfors IF och KFUM Linköping.

Att det inte finns någon domare är ytterligare en faktor som gör sporten unik och enligt Anton fungerar det allt som oftast utan några problem alls.

– Jag spelade fotboll när jag var yngre och jag kan säga att jag var oftare arg på domaren än på motståndarna, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man kan bli osams här med, men det handlar mer om att diskutera sig fram till en lösning. Sen är det klart att det blir tveksamma situationer ibland, men det blir det ju med en domare också.

Efter matchen samlas sedan alltid båda lagen i en ring där man diskuteras hur respektive lag upplevde fair play och matchen som helhet.

– Ja, man ger lite feedback på hur fair play har varit och vad man tyckt var bra och dålig, sen tackar man för matchen precis som i andra sporter.

– Det är en härlig atmosfär i frisbeefamiljen och det är en fantastiskt rolig sport, både att utöva och titta på, säger Anton.

Cirkeln efter matchen där man diskuterar matchen och ger feedback på fair play.

Alla artiklar i
SM-veckan sommar 2016
Annons