Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdaling har drömmen i sikte – att springa Ironman-VM på Hawaii

Trots problem med bröstkorgen vann Rebecca Karlsson från Ljusdal Gävle Triathlons motionsklass i helgen. Senare i augusti väntar Ironman i holländska Maastricht. Målet? Seger och en VM-biljett till Hawaii: "Det skulle vara en dröm som gick i uppfyllelse" säger hon.

Annons

Det har varit en säsong som hittills pendlat mellan toppar och dalar för triathleten Rebecca Karlsson från Ljusdal. Formen har varit riktigt god, men tävlingarna har störts av skador.

Läs mer: Hon knäckte hårda distansen med nytt rekord

Trots problem med bröstkorgen lyckades hon ändå vinna motionsklassen i Gävle Triathlon som arrangerades den gångna helgen.

Rebecca Karlsson vann motionsklassen i Gävle Triathlon den gångna helgen.

– Jag hade en låsning i bröstkorgen som gjorde att det kändes som jag hade ungefär 70 % av min lungkapacitet. Sen hade jag tränat ganska hårt sista tiden och startade min återhämtning och toppningsfas i måndags. Inför söndagens tävlingar var jag ganska sliten, säger Rebecca Karlsson som ändå visade upp styrka och uthållighet när hon kom i mål på 2:23,14.

– Jag satte ännu ett nytt personligt rekord, det trodde jag inte. Det känns som jag har någonting bra på gång.

Läs mer: Så avslutade Rebecca Karlsson en fin säsong

Förutom låsningen i bröstkorgen drabbades Rebecca Karlsson av en minst sagt udda skada i samband med triathlon-SM i Vansbro i början av juli. En tävling hon tvingades bryta.

– Det kändes som jag hade mitt livs form då också. Problemet var att jag i starten fick en smäll som gjorde att glasögonen tog in vatten hela vägen under simningen. Antagligen fick jag in något skräp som gjorde skada på hornhinnan. När vinden låg på under cyklingen gjorde det så pass ont att jag var tvungen att bryta.

Är det något du känner av fortfarande?

– Ögat stör inte alls nu längre, men det var bittert att behöva bryta det loppet. Jag var inte alls trött efter simningen, det fanns hur mycket energi som helst i kroppen.

Energi i kroppen kan behövas för de utmaningar som står för dörren. Sista augusti tävlar hon i Ironman Maastricht i Holland och där finns det bara en sak som gäller:

– Jag ska vinna.

Vad tror du om dina möjligheter att lyckas?

– Det är hård konkurrens, men om kroppen känns som i Vansbro och allt stämmer med utrustningen och så kan det gå vägen.

Nu blickar Rebecca Karlsson mot Ironman Maastricht och förhoppningen om en VM-biljett.

Läs mer: Hon slog sitt eget banrekord

Varför är det då så viktigt att vinna i Maastricht? Jo, vinnaren i varje åldersklass är nämligen garanterad en biljett till VM i Ironman på Hawaii i oktober. Är det många anmälda i klassen kan flera VM-biljetter delas ut, men det är bara en som är garanterad.

För att vinna i Maastricht krävs så klart perfekta förberedelser. Någonting som började redan under grundträningen.

– Man måste ju träna ganska mycket, strukturerat hela året och hela tiden ha målet med i tankarna. Det går inte att fuska med grundträningen under vintern. Det har blivit många timmar på spinningcykeln.

Läs mer: Från nybörjare till VM-debut på drygt två år

Att få delta i Ironman på Hawaii är någonting som funnits i Rebecca Karlssons huvud sedan hon började med triathlon. Det är också motivation nog för att borra ner huvudet och träna så hårt som krävs.

– Nästan alla triathleter som håller på med långdistans har ju drömmen att få vara med där, det är ju triathlonmeckat nummer ett. Sen skulle det bli en häftig semester också. Det har funnits med i tankarna sen jag började med triathlon så att få komma dit vore en dröm som går i uppfyllelse, säger Rebecca Karlsson.

Noterbart från helgens Gävle Triathlon är att Sandra Svensk, Edsbyns IF, vann damernas sprintklass före Hanna Heikkinen, Ljusdal CK.

Mer läsning

Annons