Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje upplagan ska bli vassare

/
  • Söderhamns skärgårdstriathlon arrangeras för tredje gången.

I fjol tvingades arrangören att korta ner simsträckan i Söderhamns skärgårdstriathlon.
I år hoppas man på full distans i vattnet.
– Håller sig vattnet över 14 grader så kör vi, säger tävlingsledaren Anders Bäck.

Annons

I helgen är det dags för den tredje upplagan av Söderhamns skärgårdstriathlon. Där väntar 750 meters simning, två mils cykling och en halvmil löpning.

Söderhamns Cykelamatarörer och Söderhamns Simsällskap har slitit extra hårt med förberedelserna, sedan Söderhamns IF valt att inte vara medarrangör i år.

– SIF har mycket med friidrotts-SM just nu, så då fick vi ta hand även om löpningen, säger Anders Bäck.

En av frågorna som kvarstår är om simningen kan genomföras i fullängd. I fjol tvingades man korta ner sträckan till 500 meter, på grund av det kylslagna vattnet. Men nu hoppas Anders Bäck på fullängd i den första tredjedelen av triathlonet.

– Vattnet har legat på 14 grader tidigare i veckan, så vi räknar med 16 grader på lördag. Det ligger dessutom inne i en vik där det är långgrunt, så det bör inte vara någon fara. Men vi bestämmer oss på lördag morgon om vi ska dra bojarna närmare, men håller det sig bara över 14 grader så kör vi full distans.

Söderhamns skärgårdstriathlon klassas som ett motionslopp med tidtagning. Men arrangörerna bunkrar ändå upp med priser och klassiska tävlingsregler.

– Man får inte ligga i klunga och köra under cyklingen. Det är bara vid tävlingar man har så, men sådana är reglerna. Det här är ett motionslopp, men vi sätter reglerna som om det vore en tävling.

57 individuella deltagare och fyra lag är föranmälda till loppet. Till det räknar Anders Bäck med en del efteranmälningar.

Flera av de anmälda är tävlingslicenserade, vilket borgar för ett högt tempo i täten. Och tävlingsledaren vågar utlova att triathleterna som deltagit tidigare år kommer att märka av förbättringar i årets arrangemang.

– Vi skruvar på saker varje år, allt blir bättre hela tiden. Vi har stängt av halva vägbanan i Stenö, så det inte blir så trångt som förra året. Sen blir det festligare i målområdet, i fjol såg det ut som om att det var en korptävling, säger Anders Bäck.

Mer läsning

Annons