Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnkuskens tuffa utspel: Vill banta travet i Hälsingland

/

I dag finns fem travbanor i Hälsingland med omnejd - Rättvik, Romme, Gävle, Hagmyren och Bollnästravet.
Men får stjärnkusken Lutfi Kolgjini bestämma kommer endast en av dessa användas för större tävlingar i framtiden.
– Vi måste komprimera travsporten, säger Lutfi Kolgjini.

Annons

Under tisdagskvällen, samma vecka som Hagmyren står värd för V75, publicerade travprofilen Lutfi Kolgjini en krönika på sin hemsida , där han tar upp det ekonomiska läget med, vad han anser är, för låga prissummor inom travsporten. En av lösningarna på problemet menar Kolgjini är att minska antalet travbanor som används för stora tävlingar. Bland annat skriver han att "svensk travsport har för stor kostym", att "det finns för många banor i Sverige" och att det i Hälsingland finns fler travbanor än det finns häst– eller befolkningsunderlag.

När helahälsingland.se når Lutfi Kolgjini på onsdagsförmiddagen förklarar han sitt uttalande på följande sätt:

– Jag vill poängtera att trav ska finnas i hela landet. Men vi måste komprimera sporten. I dag finns det för många banor i Sverige där man tävlar om småpengar. Vi borde i stället ha några få stora banor, som passeras med jämna mellanrum där man kan tävla om de stora pengarna, säger Lutfi Kolgjini och menar att det i Hälsingland hade räckt med en stor travbana:

– I Hälsingland med omnejd finns fem travbanor – Romme, Rättvik, Gävle, Hagmyren och Bollnästravet – inom en radie på 12-14 mil. Det är för många. Det vore bättre om man gjorde om en av banorna till huvudbana där man kör de stora tävlingarna och låta de andra banorna bli B-banor där man tävlar om mindre summor.

I sin krönika beskriver Kolgjini Bergåker utanför Sundsvall som en av travbanorna som borde få en "unik ställning i travsporten", tillsammans med Solvalla, Åby och Jägersro. Kolgjini menar även att det saknas en möjlighet till strävan att nå högre inom travsporten.

– I dag är divisionerna blandade i vår sport. Det är lite åt alla hela tiden. Det borde finnas något att sträva mot. Möjligheten att få tävla på en stor bana med en bra häst, till exempel, säger han och betonar att inga banor ska stängas ner:

– Banorna ska finnas kvar, men på småbanorna ska man kunna tävla tills man blivit så bra att man platsar på de stora banorna med andra hästar som är lika bra. På det viset får man något att sträva efter. Som det är nu är i stort sett alla missnöjda, säger Lutfi Kolgjini.

Vi har sökt Kent Modin, travbanechef för Gävle, Bollnästravet och Hagmyren, för en kommentar.

Mer läsning

Annons