Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matilda Persson ställdes mot stjärnkuskar – slutade tvåa bakom Björn Goop

När hon såg namn som Björn Goop, Örjan Kilhström och Ulf Ohlsson i startlistan funderade Matilda Persson på att göra ett kuskbyte. Men hon tog till slut beslutet att köra och slutade tvåa i loppet på Rättvikstravet. "Jag trodde aldrig att man kunde få så många grattishälsningar för en andraplats", säger 19-åringen efter framgången.

Annons

I vintras blev Matilda Persson historisk då hon, som första rullstolsburna i Sverige, tog travlicens för stor häst.

Läs också: Klart: Rullstolsburna Matilda från Njutånger har fått sin travlicens – först i Sverige

Hennes nervösa tävlingsdebut avklarades i februari och därefter har det rullat på med nya utmaningar för 19-åringen från Hudiksvall.

– Jag är alltid nervös innan start, men det är mycket bättre nu än vad det var under de första loppen, säger Matilda Persson till Sporten.

Läs också: Matilda Persson kör under Elitloppshelgen: "Aldrig kunnat tänka mig att redan i år få vara med"

När hon anmälde sig till loppet på Rättvik, som avgjordes i lördags, kom nervositeten tillbaka och Persson var nära att dra sig ur när hon såg att namnen på övriga kuskar som anmält sig.

– Jag var lite tveksam från början. Jag anmälde hästen ganska tidigt, när det inte var så många som satt upp sig. En kvart innan anmälan gick ut var det många fina kuskar med i startfältet och jag blev fundersam om jag skulle göra ett kuskbyte. Men vi kom fram till att det alltid är roligare att köra själv och det blev ju lyckat.

Persson slutade tvåa i loppet och slog både Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström. Endast Björn Goop var före Persson i mål.

– Det var jättekul att få komma tvåa. Det gjorde mycket att jag hade en jättebra häst också, säger Persson ödmjukt.

Matilda Persson och Greve E. efter andraplatsen på Rättvik i lördags.

Hyllningarna efter andraplatsen lät inte vänta på sig. På sociala medier riktades många grattis och värmande ord mot Matilda Persson efter loppet.

"I sista sväng kom hon fram som tvåa och utmanade världens bästa kusk Björn Goop. Björn, med över 6000 segrar i karriären och sisådär en halv miljard inkört, mot Matilda Persson, 19 år, rullstolsburen från Hudiksvall. I de lägena älskar jag trav så det nästan gör ont. Vart annars i världen sker en fight, på helt lika villkor, mellan två människor med så omaka livssituationer?", skrev travkrönikören Linn Andersson i ett facebookinlägg som fått stor spridning.

Själv tar Matilda Persson uppmärksamheten med ro, samtidigt som hon erkänner att framgången bidrar till att motivationen höjs.

– Jag trodde aldrig att man kunde få så många grattishälsningar för en andraplats. Det känns jättekul.

– Jag tycker att det är roligt att både träna och köra, men det är klart att det blir ännu roligare när man märker att man kan nå framgångar också.

TV: Se Matilda Perssons debutlopp här

I samband med andraplatsen drabbades Matilda Persson även av en avstängning på grund av felaktig drivning.

– Det är inte så kul med avstängningar, men det är samtidigt så det ska vara. Det är inte så mycket mer att säga om det, säger Matilda Persson om avstängningen, som gäller 9–22 juli.

Mer läsning

Annons