Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det var ett ord som glömdes efter skandalen på Dannero

/

Jag har både skrivit och jag har läst texter om travskandalen på Dannero.
Men jag saknar ett ord.
Förlåt.

Annons

Travamatören Thomas Aldermyr klantade till det i ett lopp på Dannero och orsakade en olycka. Efter att ha tittat på filmen så är det bara att konstatera att det blev åt helsicke fel.

Men Aldermyr gjorde det enda rätta. Han erkände att det var dåligt gjort. Han erkände att han orsakade olyckan och han erkände att han kände sig ynklig.

Men att bli attackerad inne på banan av en åskådare från stallbacken kan aldrig vara okej. Hur dåligt han än har kört så ska han inte utsättas för det som hände.

En utskällning kan jag köpa. Det händer då och då i travet i stridens hetta.

Men en attack där man får visiret sönderslitet och där vittnen pratar om både strypgrepp och slag kan vi aldrig acceptera.

Jag förstår att Månprinsen A.M:s ägare, AnnaMaria Öberg, blev både chockad och arg när hennes sambo åkte i backen som en följd av olyckan.

Men spärren? Var tog den vägen?

Jag har stått vid sidan på både fotbolls- och ishockeymatcher där både sonen och dottern blivit brutalt överkörda. Det är klart att jag har knutit näven i fickan. Men jag har tack och lov aldrig ens tänkt tanken att jag kanske skulle springa in och slå.

Den här händelsen är inte unik. Jag minns att Bergsåkers Christer Nylander fick hjälmen avslagen från huvudet efter ett lopp på Solvalla av en arg ägare. Men det är det närmaste.

En gång på 30 år har jag sett ett slagsmål på en travbana. Det var två överförfriskade män som slogs under en stochampionatshelg så solstolarna flög på publikplats.

Det som hände på Dannero är alltså något som travsporten i stort sett är förskonad ifrån. Trots att det är mycket pengar inblandat och trots att man står med en förlustkupong i näven så applåderar man en värdig vinnare. Så har vi haft det i travets värld och så vill vi fortsätta att ha det.

Jag vill inte att vi varje tävlingsdag ska ha vakter runt banan för att se till så att ingen tar sig in.

AnnaMaria Öberg gjorde bort sig fullständigt och själv tycker hon att proportionerna har blivit för stora efter händelsen.

Det handlar nog inte om att det skrivits många texter. Det handlar nog mer om hur det numera ser ut på sociala medier när texter länkas och man kan fritt vräka ur sig vad man tycker och tänker. Men den som är utan synd kan ju alltid kasta första stenen.

Nu har Svensk Travsport en tuff uppgift att hitta ett lämpligt straff. Det finns ingen helt liknande händelse att titta på.

Hur illa tycker Svensk Travsport att hon betett sig? Tycker man att hon skadat travets anseende och kommer hon ha någon fördel i bestraffningen att hon äger vår mest folkkära häst, Månprinsen A.M?

Det är frågor vi snart får svar på.

Mest förvånad är jag ändå över AnnaMaria Öbergs agerande efter händelsen. Varför visar hon ingen större ånger? Varför gick hon inte till stallet och pratade med Thomas Aldermyr efter att allt hade lugnat ner sig?

Varför ringde hon aldrig Aldermyr dagen efter? Varför vill hon inte hälsa något till honom när tidningarna frågar?

Hon är ju bara ett enda ord ifrån att eftersnacket ska komma ner på en mer sansad nivå.

Jag vet i alla fall vad jag hade sagt.

Förlåt.

-------------

Läs också:

Utpekade AnnaMaria Öberg i tårar: ”Jag var i chocktillstånd”

Se olyckan som låg bakom skandalscenerna på Dannero

Efter skandalscenerna: Öberg stängs av under pågående utredning

Juristen: "Jag har inte varit med om något liknande"

Vittnet till skandalen: "Det var overkligt"

Bosse Eklöf: "Då har man inget på en travbana att göra"

Skandal på Dannero: "Hon tog strypgrepp på mig"

Mer läsning

Annons