Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karriärens första seger

/
  • Det blev en känslosam torsdagskväll för Matilda Persson sedan L.H.Adventure tagit karriärens första seger.

Matilda Persson, Njutånger, ska bli Sveriges första rullstolsburna tränare och kusk.
I torsdags vann hennes L.H.Adventure lopp för första gången.
– Det var nära att jag började grina, sa Matilda.

Annons

När Matilda var 12 år drabbades hon av CPRS (Complex Regional Pain Syndrom).

En sjukdom som för hennes del innebär ett smärttillstånd där nervbanorna jobbar fel, vilket gjort att hon inte kan styra över sitt högra ben.

Hästarna har sedan dess varit hennes bästa medicin.

– De betyder jättemycket för mig och har hjälpt mig mycket i livet, säger Matilda som själv har tre ponnys på gården hemma i Njutånger.

För ett och ett halvt år sedan startade 18-åringen tillsammans med Hagmyrentränaren Linda S Hedström Matildas Äventyr – ett projekt som också blivit teve-dokumentär – där målsättningen varit att hon ska ta kör- och tränarlicens.

– Jag vill bli först i Sverige att som rullstolsburen lyckas med den bedriften.

Matilda sköter sedan dess det mesta runt L.H.Adventure och i Linda S Hedströms stall utanför Hudiksvall är hon flera gånger i veckan.

– Allting blir lite svårare och tar lite längre tid för mig, men att bara få vara i stallet och hjälpa till har varit guld värt för mig. Linda har varit en jättebra mentor och coach för mig.

Vid torsdagens tävlingar på Bollnästravet kom den hittills största framgången för Matilda och hennes äventyr då L.H.Adventure tog karriärens första seger i start nummer tolv.

– Det här har vi väntat på länge för det har krånglat med det mesta, sa Matilda som hade svårt att tro det var sant.

– När de gick i mål trodde jag att vi var tvåa, men när de ropade ut att vi hade vunnit började jag nästan grina.

Torsdagens seger var också extra känslosam för Matilda som under året haft stora problem med infektioner i sitt ben.

– Jag har varit väldigt mycket sängliggande och många gånger har det varit L.H.Adventure som gjort att jag haft en anledning och drivkraft att kliva upp ur sängen. Jag har ingen aning om hur vi ska fira det här, men vi ska fira i alla fall!

Matilda har själv kört flera licenslopp med L.H.Adventure och i slutet av sommaren hoppas hon kunna kvittera ut sin kör- och tränarlicens. Sedan hoppas Matilda att hon själv får chansen att köra L.H.Adventure i riktiga lopp.

– Det kommer att bli otroligt nervöst, men också bli fantastiskt. Att sitta i rullstol är inget hinder för att hålla på med travsporten som är helt fantastisk.

Mer läsning

Annons