Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsöfaks ägare: Jag har lagt undan gravstenen

/

Gravstenen var inköpt och Jan-Olov Persson hade valt ut en plats där hans älskade Järsvöfaks skulle ligga.
Men den legendariska hästen har stått för en mirakulös återhämtning och den där gravstenen är nu undanlagd.
– Det är bättre med honom nu än vad det var förra hösten, han går bättre och är i fin författning i övrigt, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Annons

I somras var det dystra miner i Hudiksvall. Ägaren Jan-Olov Persson förberedde sig på att ta farväl av världens bästa kallblod genom tiderna.

Ett ligament var av, där lårbenet fäster i bäckenbenet. En skada man inte kan göra något åt, och därför befarades dagarna vara räknade för stjärnhästen.

– Jag har beställt gravsten till honom, och sett ut platsen var han ska ligga begravd. Det kommer att bli i hans egen hage och han ska kremeras. Det är klart att det kommer bli jobbigt att ta farväl. Han är ju som en vän, någon jag kamperat ihop och haft mycket roligt med, sa Jan-Olov till helahalsingland.se i slutet av juli.

Men Järvsöfaks vägrar ge sig. Trots att prognoserna inte såg lovande ut mår han nu, tre månader senare, bättre än på länge.

– I vintras och i våras såg det mörkt ut, men han blev bättre av den behandling som veterinären Flemming Vinberg gjorde och han mår som sagt bättre nu än för ett år sedan, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Att Järvsöfaks är en smått legendarisk häst råder det inga tvivel om. Än i dag reser travälskare land och rike runt för att träffa ikonhästen. Kanske inte så konstigt då Järvsöfaks under sin karriär tog 201 segrar på 234 starter och sammanlagt kammade hem över 21 miljoner kronor.

– Det kommer fortfarande folk hit varje vecka och hälsar på honom, det kommer folk som åkt 50-60 mil bara för att hälsa på honom, det händer varje vecka. Det är några personer som pendlar förbi genom Hudiksvall och som alltid stannar och ger honom morötter. Han är verkligen populär alltså och det är helt fantastiskt.

Trav365: Har du stoppat undan gravstenen för ett tag?

– Ja, det har jag gjort. Man är rädd för att det händer något allvarligt med honom fort, men som det ser ut nu så får det vänta ett tag till. Den dagen kommer att komma någon gång, men den är mer avlägsen nu än vad den var i våras i varje fall.

Jan-Olov Persson är tacksam över att Järvsöfaks rest sig på nio och mår bättre i dag. Trots det vet han att dagen snart är kommen då han ta farväl av sin kompanjon. Fram tills dess njuter han dock av varje dag.

– Den är inte rolig… Men Järvsöfaks avkommor springer som aldrig förr, och det är jätteroligt och helt otroligt. Järvsörappen vann ju både det svenska och det norska derbyt så han kommer förhoppningsvis leva kvar länge även efter den dagen han har fått somna in, säger Jan-Olov Persson.

LÄS MER: Förbereder sig på att ta farväl av Järvsöfaks: "Har beställt gravsten"

Mer läsning

Annons