Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjöhästen blev "Best in show"

/
  • Hulte Magnus blev

Hagmyren hade ett par kanondagar vid avelsvärderingen för kallblodiga hingstar på Wången.
Jan-Olov Persson hade fyra hästar på plats och alla blev godkända.
Så också Hulte Magnus, som dessutom blev "Best in show".
– Jag blev jätteglad över att han var bäst, säger ägaren Leif Jonsson från Bergsjö.

Annons

Vid förra veckans avelsvärdering på Wången fick Hagmyren fem godkända hingstar. Jan-Olov Persson tränar fyra av hästarna: Cali Maks, Järvsö Tore, Kalle Växux och Smedsbo Faksen.

Den femte ägs och tränas av Leif Jonsson från Bergsjö. Hulte Magnus blev inte bara godkänd, han blev också utsedd till "Best in show".

– En fantastisk upplevelse. Jag har aldrig besökt Wången tidigare, så det var väldigt positivt, säger Leif Jonsson.

En avelsvärdering av hingstar har flera olika moment. Det börjar med en exteriörbedömning, därefter en noggrann veterinärbesiktning. Sedan följer ett banprov på Wångens bana innan det blir körprov med fyrhjulsvagn och uppvisning inför publik.

Läs mer: Hulte Magnus vann kallblodsloppet på V75

Hulte Magnus klarade alla moment med bravur, speciellt bankörningen där han satte nytt banrekord.

– Det var jag själv som körde. Man skulle köra 1140 meter med en snabbare avslutning sista 500 och det klarade han jättebra. Sedan körde jag ett varv till i ungefär samma fart och då var det så lyckat att de hade tidtagningen i går och då fick jag höra att det blev nytt banrekord, säger Leif Jonsson.

Efter uppvisningen inför publiken kom slutomdömet. Sex av nio hästar blev godkända och därefter avslöjades att Hulte Magnus blivit "Best of show".

– Hingstarna som blev godkända fick stanna kvar i ridhuset och det var lite spännande. Jag blev jätteglad över att det var Hulte Magnus som blev bäst, säger Leif Jonsson.

Läs mer: Hulte Magnus vann första för året

Om man använder en hingst i avel utan att den är godkänd får man inte registrera avkommorna hos Svensk travsport och de får inte tävla. Nu är Hulte Magnus, och de övriga fyra Hagmyrenhästarna, godkända men Leif Jonsson har inga konkreta planer på avel än så länge.

– Nej, vi har väldigt lösa planer men jag vet inte hur vi ska arrangera det. Här hemma tar jag inte emot ston så vi får hitta en annan lösning, säger han.

Hulte Magnus nästa start blir på fredag då han springer i Dubbelcupen på Bollnästravet.

Mer läsning

Annons