Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekräftat: Fabrice Souloys stjärnhästar dopade

/

Dopningsbomben briserade tungt i travsporten. Fyra hästar hos den franske topptränaren Fabrice Souloy var dopade i Elitloppet i Sverige och Oslo Grand Prix i Norge.
Det bekräftas efter omtestning av nedfrysta dopningsprov.

Annons

Svensk Travsport (ST) och Det Norska Travselskap (DNT) höll i dag en gemensam presskonferens i Oslo och på Hästsportens Hus på Solvalla. I dopningsproverna har man funnit det förbjudna ämnet kobolt, som höjer syreupptagningsförmågan.

– Detta har en bloddopningseffekt, stora mängder av kobolt. Detta har visat sig vara prestationshöjande. Trots att det är skadligt har det inte hindrat tränare att använda medlet på sina hästar, säger Birgit Ranheim på DNT.

Läs också: Misstänkt dopingskandal skakar travvärlden – elitloppshästar inblandade

De fyra hästarna som befunnits dopade blir av med sina prispengar från loppen. Det gäller Your Highness, Un Mec d'Heripre, Lionel och Timone EK.

+ Svenska stoet Your Highness vann Oslos Grand Prix och då tjänade drygt 1,5 miljoner kronor.

+ Franske Un Mec d'Heripre som kom trea både i Elitloppet den 29 maj och två veckor senare i Oslo Grand Prix på Bjerke-banan.

+ Norska hästen Lionel som var sexa i Oslo Grand Prix.

+ Timone EK vann ett mindre lopp på Bjerke samma dag som Oslo Grand Prix, den 12 juni.

Då Your Highness blir av med segern i Oslos GP tilldelas tvåan, svenska Nuncio, segern och segerpremien på 1,54 miljoner kronor. Fyran i loppet, norska Papagayo E, klättrar upp på andra plats eftersom även loppets trea, Un Mec d'Heripre, var dopad.

Hästarna testades genom urinprov där gränsvärdena för kobolt är 100 ng/ml. Your Highness hade 395 ng/ml, Lionel 468 ng/ml, Timone EK 271 ng/ml och Un Mec d'Heripres 521 ng/ml i Oslos GP. Vid Elitloppet hade Un Mec d'Heripres 400 ng/ml i försöket och 371ng/ml i finalen.

Nuncio, som nu tilldöms segern i Oslo GP, hade 1,22 ng/ml kobolt i sitt dopningsprov.

Generalsekreteraren i Svensk travsport, Johan Lindberg, säger att man gjort nya tester av dopningsproverna från Åby Stora Pris och Olympiatravet och inte funnit några positiva prov.

Souloy bekräftar dopningsmisstankarna till det franska travmediet Paris Turf. Vid presskonferensen meddelar Johan Lindberg att Souloy stängs av från svenska tävlingar från och med nu och tills vidare.

Johan Lindberg berättar att DNT och ST haft personal på plats och gjort tester på Fabrice Souloys gård i Frankrike.

– Vi är självklart i chock. Tränaren hävdar att grunden till de positiva proverna är ett byte av leverantör av vitamintillskott, säger norrmannen Oskar Eidsaa, delägare till hästen Your Highness, till NTB.

Fabrice Souloy har haft enorma framgångar i sitt hemland de senaste 15 åren. Men framför allt har han radat upp stora segrar i Norden. Många svenska ägare har flyttat sina hästar till Souloy i Frankrike de senaste åren. De flesta med gott resultat. (TT)

Travsurr: Dubbelslag ska ge storkovan i Hudiksvall

Mer läsning

Annons