Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amatören "Frasse" efter första (skräll)segern på V75: "Jag är säker på att pappa var med"

Just när regnet släppte loss över Bollnästravet och V75-festen , var det dags för lördagens solskenshistoria. Nära åtta tusen åskådare jublade när 36-årige Fredrik Fransson körde hem kallblodsloppet Jon Olssons Minne med sin egen Monster Monsun. – Det är som en dröm, och det här hemma, säger den överlyckige amatörtränaren.

Annons

Där fanns rutinerade profiler och favoriter som Erik Adielsson och Örjan Kihlström, som båda satt upp bakom norska ess.

Fredrik Fransson, amatörtränare på Bollnästravet, tar sin första V75-seger med egna kallblodet Monster Monsun 15). Lykkje Svarten (5) får ge sig på upploppet inför 7 746 åskådare på Bollnästravet.

För amatörtränaren Fredrik "Frasse" Fransson och Monster Monsun, med ett tufft utgångsläge från spår 15, var en roll som statist mest att vänta i fjärde avdelningen på V75.

Men 36-åringen från Järvsö hittade en väg fram genom fältet.

Det löste sig inte enkelt precis, hängande i tredjespår en stor del av loppet.

TV: Här är V75-festens gladaste vinnare på Bollnästravet

Men när favoriterna började trampa vatten i dubbel bemärkelse, fortsatte Monster Monsun i sin fart och vann till slut tämligen säkert.

– Jag kände redan i starten när han gick felfritt iväg att det var lika bra att köra tredje spår hela vägen, ingen idé att sitta fast. Det var en helt fantastisk känsla på upploppet när jag visste att det skulle hålla hela vägen, så jäkla läckert med den här publiken och allt, säger dagens i särklass gladaste, och mest populäre, hemmasegrare.

– Alltså, det är ju som en dröm alltihop. Tänk att få ta sin första stora seger på V75, och göra det här på hemmabanan där jag liksom vuxit upp. Det är mäktigt, säger den sprudlande mångsysslaren från Järvsö som, föutom att träna egna hästar, driver ett förlag/mediaföretag samt Järvsö Bergcykel Park.

Monster Monsun har han, tillsammans med frun Michaela B Fransson, själv fött upp och trimmat till toppklass.

–Jag har ju till stor del vuxit upp här på banan, stall nummer 17 var mitt andra hem då både pappa och mamma höll på, berättar Fredrik Fransson, som efter en sejour i Stockholm (ock kvällstidningsvärlden) kom hem för att starta på en ny kula med pappa Lasse.

De hade just beslutat sig för en betäckning, när Lasse hastigt gick bort år 2008 – bara 52 år gammal.

– Det var bara att fortsätta det vi startat, och det var ju Monster Monsun. Jag tog min licens och har väl kört 110 lopp nu. Det blir mycket känslor en sådan här dag, och jag är säker på att pappa var med här, säger Fredrik Fransson.

Hur bra kan Monster Monsun (efter Mörtvedt Jerkeld – Faksinett) bli till slut?

– Han har inte tagit några jättesprång, men hela tiden blivit lite bättre och bättre. Vi har en långsiktig plan och han kan gå hela vägen till eliten. Men kanske inte så bra att han kan utmana Månprinsen. Men vi får se, vi möts om en månad i SM.

Fredrik Fransson, amatörtränare på Bollnästravet, var dagens skönaste skräll på V75.

Från vinnarcirkeln hojtade "Frasse" glatt till publiken...

– Nu har vi hundra tusen på fickan och kan dra till Norge och köpa något bra, är det någon som vill vara med?

Segertiden för Monster Monsun blev 1.25,9/2660 meter och vinnaroddset 10,37.

Det var emellertid inte slut med det.

"Frasse" hann även med att avrunda dagen med seger bakom Finnskog Nåja och tog med andra ord en dubbel.

– Jag såg henne på stallbacken på midsommaraftonen i fjol och tänkte "att den där hästen ska jag ha".

Den på förhand mest betrodde hemmahästen i jon Olssons Minne var Björs Frej (31 för tio) som trots en betydligt lättare väg mot mål fick nöja sig med sista pengarna.

Mer läsning