Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportchefen Glenn Östh påväg till OS

Glenn Östh, ursprungligen från Söderhamn, är sportchef för Sveriges olympiska komitté, SOK. Nu är han i Portugal med den svenska truppen för bästa möjliga uppladdning inför OS i Rio.

Annons

– Det är en fantastiskt upplevelse, de här två veckorna, säger Glenn Östh som under söndagen åker till Rio de Janeiro för sitt tionde OS.

Nu befinner han sig i Portugal, i Rio Maior, för att svetsa det svenska olympiska laget samman och för att de ska vara en bit på vägen i både tids- och klimatomställningen.

Läs också: Glenn Östh om OS i Sotji: "De har inte sparat på krutet"

Uppladdning i Rio Major, Portugal. – Det kan liknas vid svenska Bosön, säger Glenn.

– Allt handlar om att bygga upp en lagkänsla inför OS. Här kommer de bo, trängas och äta tillsammans, precis som i Brasilien. Det finns en hel del inspiration att utvinna av att vara här. Vi vill att man åker in till OS med ett leende.

I Portugal har man byggt upp en stab med olika människor som ska hjälpa till att ge de tävlande bästa möjliga förutsättningar. Dietister och sjukgymnaster, bland många andra.

– Vi har ansvar över att de mår bra och att träningen fungerar bra när de kommer in i den riktiga situationen.

Läs också: Så ska synskadade Viktoria hoppa hem guldet i Rio: "Jag vill ta världsrekordet"

Glenn Östh jobbar med kamp- och racketsporterna och det är de han fokuserar på. När tävlingarna kommer igång försöker han se så många av sina sporter som möjligt.

Samtidigt är det mycket utöver deltagarna som ska tas om hand. Han nämner till exempel sponsorer och ett väldigt idrottsintresserat kungapar. Även huset där alla svenskar bor tillsammans ska göras i ordning och möbleras tills de första deltagarna kommer fram.

– Då tar vi emot dem, käkar med dem, informerar om hur OS-byn fungerar och vilka regler som gäller. Sedan finns jag i närheten av ledningarna under hela tävlingen.

Ikväll anländer nya OS-deltagare till uppladdningen i Rio Maior, Portugal.

Trots en del uppståndelse om både zikavirus och terror inför OS är han inte speciellt orolig för vistelsen. Det ska vara myggfritt eftersom det är vår i Rio de Janeiro, och terrorhotet finns över hela världen idag, menar han.

– Man kan inte underskatta terror, men om det är någonstans man är mer säker än någon annanstans är det nog i OS-staden, tack vare all kontroll. Det gör att vi är väldigt trygga när vi åker dit.

Läs också: Söderhamnaren som analyserar Sveriges motståndare i Rio-OS

Både OS-trupp och stab matchas från strumporna och uppåt med årets klädkollektion.

Även om Rio blir Glenns Ösths tionde OS märks det att känslan inför varje gång är densamma.

– När det börjar dra ihop sig blir man väldigt förhoppningsfull. Alla är väl förberedda för att göra sitt livs insats och det märks. Även om det går mindre bra en dag så vaknar man nästa dag och är lika fylld av förhoppning.

Han tror att Sverige har en hel del medaljchanser.

– Alla är uttagna för att ta medalj på det här eller nästa OS.

Hälsingerepresentationen under årets OS är inte speciellt stor, men på golfbanan hittar man Pernilla Lindberg från Bollnäs.

– Det är ju fantastiskt att ha en duktig golfare från Hälsingland. Jag ser fram emot att få följa henne, säger Glenn Östh.

Det är två intensiva veckor som väntar sportchefen från Söderhamn. Veckor som brukar ta ut sin rätt.

– Efteråt är man ganska tom. Som en urblåst ballong ungefär.

Mer läsning

Annons