Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnaren som analyserar Sveriges motståndare i Rio-OS: "Vi jobbar väldigt mycket med video"

Svenska OS-medaljer i brottning, bordtennis och segling? Ja, det hoppas i alla fall Lars Ljung på, som i två års tid har fokuserat på idrotterna. – Min uppgift ligger på teknik- och taktikutveckling, säger han.

Annons

I början på augusti inleder Sverige jakten på OS-medaljerna i Rio. Det blir kulmen på ett par års förberedelser för söderhamnaren Lars Ljung.

Efter att han lade den aktiva karriären som skidåkare bakom sig inledde han samtidigt den nya civila karriären. Ljung jobbar numera för Sveriges olympiska kommitté (SOK), som en del av organisationens resursteam.

– Min uppgift ligger på teknik- och taktikutveckling med video som verktyg. Vi jobbar väldigt mycket med video för att analysera och utveckla de aktiva som är med i SOK:s topp- och talangprogram, säger han.

LÄS MER: Lars Ljung och Anton Järnberg om satsningen med Lager 157 Ski Team

Inför sommarens OS har han haft fokus på tre idrotter – segling, brottning och bordtennis. Och förberedelserna inför Rio har i princip pågått sedan han lämnade det förra vinterspelet.

– Arbetet inleddes direkt efter Sotji, kan man säga. Första april 2014 så var jag ute med bordtennis på första uppdraget. Och i samma veva med segling och brottning.

Lars Ljung ska scouta Sveriges motståndare i OS.

Inför vinter-OS handlar det om längskidåkning och skidskytte. Två logiska sporter, med tanke på Lars Ljungs idrottsliga bakgrund.

Frågan är om han har någon särskild förkunskap eller förkärlek till de sommaridrotter som han riktar in sig på?

– Nja, förkärlek vet jag inte. Såklart, bordtennis har man alltid tyckt, som söderhamnare, att det är en sport som man håller lite extra varmt om hjärtat. Men jag hade ju inga förkunskaper om det ändå, det har mer blivit någonting som man har fått skaffa sig längs resans gång, säger Lars Ljung och utvecklar.

– Jag har jobbat sen 2014 med de här tre idrotterna. Jag har lärt mig en hel del, men det är väl framför allt det teknologiska som man kan bidra med. Försöka göra analyser som är så objektiva som möjligt och som mer är baserat på fakta och data.

LÄS MER: Bollnäsgolfaren Pernilla Lindberg utnämnd till OS-kandidat

Under åren fram till OS har han hunnit samla in en hel del material. Och en del av detta kommer till användning i Rio, där han ska förbereda de aktiva för sina matcher på bästa möjliga sätt.

– Väl på plats så är det motståndaranalyser som det handlar om, i brottning och bordtennis. Som brottare använder man sig oftast av två eller tre grepp, och det är en väldig fördel som brottare att veta vilka två till tre grepp som förmodligen kommer. Samma sak i bordtennisen, var ligger styrkorna och svagheterna hos motståndaren?

Och direkt efter Rio börjar det om igen, med sikte mot vinter-OS i Sydkorea 2018?

– Exakt, det snurrar på och då blir det mycket fokus på vinter. Förhoppningsvis kan vi hålla kvar lite fokus på några av idrotterna på sommarsidan också, vi har en spännande utveckling på de idrotterna som jag hoppas kunna jobba vidare med fram emot Tokyo 2020.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons