Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergren om livet, cancern och karriären i ny podcast: "Jag var ingen ungdomsstjärna"

/
  • Anders Södergren och hans tvillingbror Per under tiden i lumpen i Östersund.
  • Anders Södergren berättar om livet, cancern och karriären i podcasten Tack Sverige. Dessutom idkar han välgörenhet.

I Tack Sverige får Sveriges största idrottsprofiler berätta om sin karriär och livet före och efter. Den här gången var det Anders Södergrens tur: – Det man upplevt får man inte i något annat yrke, säger han.

Annons

Anders Södergren är en av Sveriges mest älskade idrottsprofiler. Han har både VM- och OS-medaljer och är kanske en av Sveriges mest folkliga idrottare.

– Det man har upplevt som idrottare tror jag inte man hade fått i något annat yrke. Det klart att det har betytt mycket, säger Anders Södergren i podcasten Tack Sverige.

Han har hunnit fylla 38 år och har förutom en lång och fantastisk karriär bakom sig en utbildning som byggingenjör. Han bor i Östersund sedan många år och är i dag pappa till två döttrar. 2015 var hans sista mästerskapsår och i VM i Falun blev han hyllad.

– Som svensk där var det sjukt bra stämning, berättar han.

Läs också: Northug är på plats - skidfesten kan börja

Han är uppvuxen utanför Söderhamn, började åka skidor i IFK Bergvik och tävlar i dag för Hudiksvall. Men det var inte självklart att det var skidåkningen som skulle bli hans sport. Han har simmat, kört motocross, spelat badminton och bordtennis, med mera, men fastnade för skidåkningen för att det var roligast.

– Jag har alltid tyckt det varit kul att träna och tävla. Det tror jag är viktigt för att kunna hålla på i så många år, säger han i Tack Sverige.

Han var ingen ungdomstalang utan det tog ganska många år innan resultaten började komma. Flytten till Östersund för att göra lumpen i idrottspluton var startskottet för vad som skulle bli en framgångsrik seniorkarriär.

– Jag var långt ifrån en ungdomsstjärna. Det tog ganska många år innan jag började göra resultat. Men jag tyckte det var kul och hade bra stöttning hemifrån, säger han och fortsätter:

– Det var ett fantastiskt år. Man gick från att inte ha haft träningsmöjligheter varje dag till att komma hit och kunna träna hur mycket man ville - det var ett jättelyft för min del.

Södergren är jämngammal med Per Elofsson och det var den sistnämnde som var den stora talangen som slog Södergren på ungdomsnivå. Men han gav inte upp. Säsongen 2008/2009 var han i fantastisk form, men det blev ett turbulent år.

– Det var en väldigt konstig och kul säsong. Jag var i kanonslag till premiären i Bruksvallarna. Sen misstänkte man cancer och jag fick avbryta och det blev operation, men det var ju godartat och jag kom tillbaka ganska snabbt igen och gjorde bra resultat. Sen blev det Tour de Ski och då fick jag problem med ryggen.

Läs också: Södergren gör oväntad comeback i landslaget

Det var idel jämna plågor. Och trots ryggproblemen som slutade med en ryggoperation var han i form till OS i Vancouver året därpå. Där blev det guld i stafetten.

– Det var svårt att komma i form till OS i Vancouver så det guldet var mer än ett guld, säger han.

Även om han inte tävlar för landslaget längre så håller han fortfarande på. Från och med den här säsongen är det långloppscupen som gäller.

– Min karriär har inte gått spikrakt uppåt. Men man tror på sig själv och jag har alltid tyckt att det varit kul att både träna och tävla. Det tror jag är viktigt för att kunna hålla på i så många år, säger han.

Läs också: Långloppssatsande Södergren öppnar för start i SM

Fotnot: Varje vecka fåt idrottsprofilerna bidra till någon form av välgörenhet. Genom Tack Sverige annonserar Anders Södergren ut en signerad tävlingsdräkt och alla pengarna går enligt hans eget önskemål till Barncancerfonden. Här kan du buda på den.

Några snabba med Anders Södergren:

Det gör mig på bra humör: Att alla är friska och krya och när vädret bjuder på sin bästa sida

Det gör mig på sämre humör: Det är två veckor kvar till mästerskap och man åker på en förkylning (men för det mesta är jag på bra humör)

Den bästa jag tävlat mot: Per Elofsson och Petter Northug

Idoler: Thomas Wassberg var den största och Torgny Mogren

Bästa publiken: Under femmilen i Holmenkollen ("Norrmännen kan det där med att hålla låda")

I dag gör jag: sponsorcoach för landslaget och satsar på långlopp

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Tack Sverige med Anders Södergren.

Några tidigare profiler i Tack Sverige:

David Rundblad (hockey)

Helena Ekholm (skidskytte)

Tim Erixon (hockey)

Pontus Kåmark (fotboll)

Anna Holmlund (skicross)

För fler skidnyheter och reportage: Gilla Skidpuls på Facebook!

Mer läsning

Annons