Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart leder Hudikbördige Hans Vestberg även SOK: "Idrotten har format mitt liv"

/

Han är högsta chef för över 100 000 människor och har fler än 100 resdagar om året. Varför då lägga kraft och tid på att bli ordförande för Sveriges olympiska kommitté?
– Idrotten har format mitt liv, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

Annons

Sedan den enda motkandidaten, Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, tagit tillbaka sin kandidatur är det mer eller mindre bombsäkert att Ericssonchefen väljs till ny ordförande vid årsmötet den 19 april.

Valberedningen står enig bakom Vestberg.

TT: Men hur ska han få tid till det nya uppdraget?

– Jag har hunnit vara ordförande i Svenska handbollsförbundet utan att tumma ett ögonblick på mitt fokus på Ericsson. Men jag behöver också ha balans i livet och hitta något som ger mig energi. För mig är det fritiden och en del av den tänker jag spendera på det här. Det kommer att bli kvällar och helger, precis som det varit med handbollsförbundet.

Hans Vestberg kommer att lämna det uppdraget och han aviserar förändringar när han tillträder som ordförande i SOK efter Stefan Lindeberg. Vestbergs roll kommer mer att likna en styrelseordförande i ett företag och han kommer inte att leda det dagliga arbetet.

– Det finns ett duktigt kansli och duktiga styrelsemedlemmar. Det kommer att bli precis som i handbollsförbundet. Stefan Lindeberg har haft en speciell funktion och den vill varken valberedningen eller jag försöka kopiera.

Det har pratats en hel del om maktspel och intriger de senaste månaderna inför valet av ny SOK-ordförande. Det märktes också tydligt på Björn Erikssons ganska bittra kommentarer under tisdagen.

TT: Har du intrigerat för att bli enda kandidat?

– Nej, inte en enda intrig. Jag har blivit nominerad och sedan hållit mig utanför valberedningens arbete.

En av de stora frågorna som Vestberg och övriga SOK-ledningen måste hantera är Stockholms eventuella kandidatur till vinter-OS 2026.

– Stora idrottsevenemang har en väldigt stor markroekonomisk positiv påverkan. Folk utanför landet får upp ögonen för Sverige och det skapar ett stort engagemang bland alla som håller på med idrott. Men ett OS måste alltid bära sig ekonomiskt och hur det kommer att se ut kan vi inte svara på än. Men det är en lång process med många inblandade och den processen måste få ta tid.

TT: Vad tar du med dig från Ericsson till SOK?

– Det handlar om att leda, att se till att alla gör sitt arbete och samarbetar och skapa teamkänsla.

Mer läsning

Annons