Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarah visade mästarklassen – med dubbel direkt

/

Sarah Sjöström skulle helst vilja slippa simma 200 meter fritt.
Men hon gör det. Och hon gör det snabbare än alla andra svenskor.
– Efter OS nästa år får det nog vara. Det är en hemsk distans. Men samlar massor med mjölksyra och kan bli alldeles yr i huvudet, säger Sjöström, efter att ha vunnit guldet och slagit mästerskapsrekord med tiden 1.55,94.

Annons

Lite långsammare än i det senaste rekordloppet i norska Bergen tidigare i sommar, men klart snabbare än på SM i fjol.

Ett nytt fint och välkommet besked på den kontrollstation inför VM som kallas SM.

Välkommet för Sarah Sjöström själv.

Och välkommet för det svenska lagkappslaget över 4 x 200 meter fritt, som är beroende av nyckelfiguren från Södertörn

– Målet var att gå under 1.56 här och det klarade jag ju, så jag är jättenöjd. Man kan väl säga att jag börjar lära mig att simma 200 på rätt sätt, så avslappnat det bara går första halvan och sedan kämpa ...

Och så finalen över 50 meter ryggsim på det.

– Ja, usch vilken pärs. Jag hann aldrig "bada av" för att få väck mjölksyran efter tvåhundringen innan det var dags för ett sprintlopp (skratt). Men det är bra träning, och det är ju därför jag kör det jag kan.

På ryggsimmet blev det en tuff fight mot i första hand Ida Lindborg, Malmö. Men Sjöström var först i mål och vann på 28,67, jämfört med Lindborgs 28,89, och det innebar ännu ett mästerskapsrekord.

Totalt slogs fyra mästerskapsrekord under den första dagens finalpass.

– Det visar väl att det finns VM-platser att simma om. Många simmare har kommit hit för att simma fort och försöka ta chansen, säger Sarah Sjöström, som naturligtvis är VM-klar sedan länge.

En annan som är VM-klar är Mölndals Christoffer Carlsen. Men den här kvällen fick han ge sig på prestigegrenen 100 fritt, där Oscar Ekström från Linköpingsklubben LASS länsade undan till seger på sin ytterbana.

En litet oväntat segrarinna fick vi också se på 200 meter bröstsim.

Välmeriterade Jennie Johansson, Neptun, vann i fjol, men förmådde aldrig rubba USA-tränade göteborgskan Amanda Rutqvist, som hade ett litet grepp under större delen av loppet, utan att släppa detta.

– Men det visar väl bara att jag inte är någon 200-meterssimmare, egentligen, säger Johansson, som också tillhör förbundskapten Ulrika Sandmarks stabila kort inför det kommande mästerskapet i Ryssland.

Arrangerande Sundsvalls SS släppte i ett lovande tjejlag på lagkappen 4 x 100 meter fritt. Det slutade med elfte plats för kvartetten Gloria Muzito, Wilma Persson, Freda Hedlund och Lina Bergqvist, drygt två sekunder och tre placeringar från en finalplats

Mer läsning

Annons