Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ser det mest som en rolig grej"

Styrkan blir avgörande när tre hälsingar i veckan åker till finska Rovaniemi.
Joachim Lönnberg från Bollnäs och Bergsjöduon Tomas Östlund och Bengt Sundberg gör upp i masters-VM i tyngdlyftning.
– Realistiskt sett kan det bli medalj, säger Tomas Östlund som lyfter i 77-kilosklassen.

Annons

Hälsingetrion från Bergsjö och Bollnäs åker till finska Rovaniemi för att lyfta hem VM-medaljer. Tomas Östlund laddade upp för mästerskapet genom att lyfta nytt svenskt rekord vid en tävling i Stockholm.

– Då lyfte jag 126 kilo i stöt och ryckte 102 kilo, där jag missade på 105. Det kan finnas så jag får en "tia" till i VM. Det är bara att hålla tummarna och hoppas att tekniken stämmer fullt ut, säger Tomas Östlund.

VM-tävlingarna i Rovaniemi har lite speciell karaktär. Det är ett så kallat masters-VM, ett mästerskap för lyftare från 35 år och uppåt. Baserat på kvalresultat i olika viktklasser.

Hälsingetrion tävlar i 45-49 års klass, men i olika viktklasser. Riktigt hur kvalresultaten står sig mot de internationella konkurrenterna är svårt att sia om.

– Vi vet ungefär hur vi ligger till, men en del mörkar ju också. Jag tror att jag har chans på medalj, kanske chans på vinst om det skulle gå otroligt bra. Men medalj är det jag realistiskt siktar på, säger Tomas Östlund, i 77-kilosklassen, som tror att klubbkamraten Bengt Sundberg kan få en större utmaning i 85-kilosklassen.

– Han kommer nog få det tuffare men bör kunna komma bland de sex-sju bästa.

Tomas Östlund har inte tävlat i VM sedan han var senior och 1998 gjorde han sitt sista SM. Men tävlingsnerverna är under kontroll.

– Det ska bli väldigt kul, jag ser det främst som en rolig grej, säger han.

VM pågår i en hel vecka, 12-19 september, där hälsingetrion lyfter den sista dagen.

Mer läsning

Annons