Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslam för Bergåkra på DM

/

Cecilia Bergåkra tog storslam DM och red hem guld i samtliga ponnykategorier.
– Ett väldigt fint år med många framgångar, säger hennes tränare.

Annons

Frågan är om inte Cecilia Bergåkra gjort en smått historisk DM-insats i dressyr 2015. Undertecknad känner i alla fall inte till någon annan som lyckats vinna guld i samtliga ponnykategorier och som dessutom är seniormästare.

Cecilias mamma, dressyrryttaren Sigrid Bergåkra, är dock lite försiktigare.

– Historisk, jag vet inte. Man kanske borde kolla upp först om det inte är någon annan som gjort det tidigare, säger hon.

Hade ni förväntat er det här?

– Cecilia har överlag haft ett väldigt fint år och med många framgångar. Det här är sista året hon får rida B-ponny och vi tyckte det skulle vara lite speciellt att rida i samtliga kategorier. Men fortsättningsvis blir det främst D-ponnyhingstarna hon kommer att rida, parallellt med två stora hästar. Fyra hästar om dagen, sedan får man nog dra en gräns. En ung kropp kan inte utsättas för hur mycket träning som helst.

Sigrid Bergåkra är både mamma och tränare till Cecilia. Någonting som fungerar smidigare än man kanske skulle kunna tro.

– Vi har faktiskt aldrig haft en dispyt. Jag går in i rollen som tränare och annars är jag mamma. Jag är utbildad tränare sedan 20-årsåldern och har haft hand många ungdomar i olika satsningar. Jag har sett det mesta, både från barn och från föräldrar. Sedan är det sällan så att jag sitter på en stol och dirigerar när Cecilia rider, utan oftast rider vi tillsammans.

Det måste vara en enorm tillgång för Cecilia, att hela tiden se bra ridning. Det visuella, hur viktigt är det?!

– Otroligt viktigt, man ska se bra ridning. Hon har ju också haft förmånen att få sitta upp på genomridna hästar, som redan är i ett flöde. Lösgjorda och med framåtbjudning.

Sigrid Bergåkra beskriver den nyblivna som en trygg ryttare – någonting som hon tror kommer från uppväxten.

– Hon är väldigt trygg och stark inombords, inte direkt en "tävlingsdjävul" hon måste inte vinna till varje pris utan kan vara nöjd med bra känsla. Hon är ordningsam utan att ha kontrollbehov. Hästarna tycker väldigt mycket om henne. Naturligtvis kommer en del av tryggheten av att hon i princip är uppvuxen i dressyrvärlden. Hon är hej och du med alla i den här världen och det skapar givetvis ett lugn för någon som fortfarande är så ung.

Kan man redan nu ana ett eget system i hennes ridning?

– Ja absolut, hon håller allt väldigt normalt. Det är så gott som aldrig hjälptyglar, knappt ett spö i handen. Hon rider ut och hoppar också. På framridningen tittar jag på henne, men lägger mig inte i, hon hade det naturligt där också. Om hon tar en paus och kommer fram till mig kan vi lufta något men annars inte.

Har hon några kompisar på samma nivå eller blåser det ensamt på toppen?

– Förbundet har en del talangsatsningar med väldigt fina ungdomar, och dem håller hon kontakt med via sociala medier. Annars är det ju så att många av dem hon tävlar med är ungefär 30 år äldre.

Ett framgångsrikt år än så länge för den talangfulla ryttaren. Frågan är hur man toppar det framöver.

– Att rida Grand Prix är det stora målet. Och kanske något mästerskap längs vägen. Vi hoppas kunna tillbringa vårsäsongen utomlands, om ekonomin tillåter, säger Sigrid Bergåkra.

En riktig elitsatsning alltså. Någonting som ska kombineras med skolgången.

– Det blir Sofia distans från och med nu. Och tidigare genom en mycket tillmötesgående mentor. Men det fungerar givetvis för att Cecilia varit noggrann med skolan.

Mer läsning

Annons