Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabil säsong för Cicci Pehrson: "Jag har blivit modigare"

/

Cecilia Pehrson, femtonårig fälttävlansryttare från Bollnäs, kan se tillbaka på ett givande och utvecklande tävlingsår.

Annons

Guld på DM för andra året i rad, säsongsavslutning i Botkyrka med två hästar i topp fem och på gång i den nationella talangsatsningen Team JYR. Målet för 2016 är redan lagt och vintern ska ägnas åt träning.

– Nästa år vill jag rida junior-SM med resultat som jag hoppas räcker till en plats på Nordiska Mästerskapen, säger Cicci Pehrson.

Två DM-guld på "raken" och ett DM-brons från 2013, hur har du utvecklats sedan du började med fälttävlan?

– Haha, DM 2013 var faktiskt min första start i fälttävlan. Sedan dess har jag blivit modigare, jag vågar rida fort i terrängen på ett annat sätt.

I år har du haft förmånen att ha två hästar i och med köpet av stoet Kreta, kan du berätta lite om henne?

– Hon är rätt ung, 8 år men redan rutinerad. En känslig men kapabel häst. Fälttävlanstränaren Lena Bredberg hjälpte mig att hitta henne utomlands. Det är Kreta jag kommer att satsa på. Min andra häst Nutch håller inte riktigt samma nivå, jag kanske kommer att bli tvungen att byta ut honom. Det känns så där... man tycker ju så mycket om sina hästar. Men det krävs nästan två hästar om man ska göra en riktig satsning.

Vad betyder tränaren Lena Bredberg för dig?

– Allt! Hade det inte varit för henne hade jag inte hållit på.

Ciccis pappa Jan Pehrson lägger till:

– Lena är en otroligt positiv person som ser alla. Och de gånger vi varit på samma tävlingar har hon alltid tagit sig an Cicci, taktikat och uppmuntrat, funnits till hands.

Team JYR, vad innebär det?

– Det är en talangsatsning för unga fälttävlansryttare. Jag har inte varit med i år men fick ändå chansen att vara med på en av deras träningar i somras, i samband med SM där jag red några av kringklasserna. Jag fick träna för Pia Pantsu och Jan Jönsson, bägge ikoner inom sporten. Det var så roligt. Och nu kommer jag troligen att få bli en del av det teamet, ett jättelyft. Jan Jönsson tyckte att jag skulle fortsätta satsa, det betyder enormt mycket att få en sådan bekräftelse, säger Cicci Pehrson.

På hemmaplan i Bollnäs finns Ann Carlsson, en sann fälttävlansentusiast. Med hennes hjälp har bidrag sökts från Idrottslyftet och tack vare detta har Cicci och flera andra fälttävlansintresserade ungdomar fått chans till träning under 2015. Ann är en av dem som hjälper Cicci med terrängträningen.

– Jag tycker att hon rider mjukt och följsamt. Hennes häst Kreta är speciell och Cicci måste hela tiden ha den med sig. Jag ser en stor utveckling i ekipaget, säger Ann Carlsson.

Mer läsning

Annons