Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla på hemmaplan

/
  • Pernilla Markusson är hemma i Järvsö på besök den här veckan. Normalt jobbar hon som beridare i Österrike. Hon åker också runt och tävlar i dressyr och rankas bland Sveriges fem bästa dressyrryttare.

Hemma i Järvsö igen. Och hemma på Kusmyra. Det var nämligen där som Pernilla Markusson, 35 år, började sin ridbana. I dag är hon en av få svenskar som gjort Mästarprovet, det vill säga att hon har den högsta utbildningen när det gäller att utbilda unghästar och ryttare i dressyr. Pernilla är en duktig dressyrryttare själv också.

Annons

Kan man säga att någon gått den långa vägen så stämmer det definitivt in på Åsbotjejen Pernilla Markusson. Hon började nämligen rida redan som sexåring och när hon var 15 började hon jobba på hästgården Kusmyra i Järvsö.

Men 1992 gick flytten söderut och den första anhalten blev Strömsholm där hon gick en gymnasieutbildning till ridinstruktör.

Och sedan fortsatte resan till Tyskland för ett jobb som hästskötare och samtidigt med det så red hon själv, plus att hon utbildade sig, hon gick en beridarutbildning. Och jobbade därefter som beridare i tre år.

– Det var i Tyskland jag gjorde Mästarprovet och efter det bar det av till Österrike, till Linz. Där bor jag än i dag, berättar Pernilla.

Men nu är hon alltså hemma på en kortare visit. Hon är nämligen sjukskriven efter en allvarlig ridolycka. I helgen var hon hemma och undervisade tjejer från moderklubben Järvsö Ridklubb.

 

Mer läsning

Annons