Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nanstaryttaren som väljer att satsa på hoppningen: "Väldigt roligt att komma tillbaka"

Sjuttonåriga Alva Trané från Nansta har tagit klivet upp till 130 hoppning med sin häst Calupa. På de två senaste nationella tävlingarna ekipaget deltagit på, Näset i Sundsvall förra helgen och nu senast i Tierp, har de både debuterat, tagit en andra plats (den klassen på Näset vanns av Alvas tränare Hannah Åkerblom) och kvalat till 140.

Annons

Alva är en duktig ryttare med bland annat ett SM-guld i fältävlan på ponny för några år sedan, men hoppningen har inte alltid varit självklar.

– I vintras hade jag svårt att hitta ridningen på hinder och på en träning gick jag omkull. Sedan ville jag inte hoppa på ett tag, jag fick så dåligt självförtroende, säger Alva Trané.

Hur kom du vidare?

– Jag har min ponny som jag tävlade dressyr på och även en unghäst i samma gren. Men jag kände att jag saknade hoppningen och det blev väldigt roligt att komma tillbaka. Jag började hoppa igen först i lägre klasser.

Nanstas Alva Trané hoppar nu högre än tidigare.

Ponny, fälttävlan, dressyr och hoppning… vad kommer du att prioritera i framtiden?

– Nästa år blir det främst hoppning, jag ska försöka ta mig ut internationellt och kvala till junior SM.

Ingen satsning på fälttävlan trots ett SM guld?

– Nej, det funkar helt enkelt inte. Jag vill gärna kunna rida lite enklare klasser men för en elitsatsning bor vi helt enkelt för långt norrut.

Din tränare Hannah Åkerblom fanns på plats både i Näset och i Tierp, vad betyder det att ha henne med?

– Det är så bra när hon är med! Hannah bor ju mest i Spanien så på vintrarna håller jag kontakt genom att skriva om det är något jag funderar över, hon svarar alltid.

– Nu har vi kunnat gå banan ihop, hon har hjälpt mig med hur jag ska tänka på framridningen och även om något är svårt säger hon alltid ”det kommer att gå bra”. Det har betytt massor för mig, säger Alva Trané.

Hannah Åkerblom har själv haft flera framgångar under sommarens tävlingar med flera segrar i 130 klass och placering i 140 men funderar redan på att åka tillbaka till Spanien.

– Jag skulle helst vilja vara tillbaka redan i augusti och kommer troligen inte att tävla något mer i Sverige det här året, säger hon.

Högst placerad av Hälsingeryttarna i Tierp var Josephine Verdruye, Söderhamnortens Ryttarförening som red in på pris i söndagens 140klass.

– Jag fick ett stopp på sista hindret iomhoppningen, det var en kombination och min häst hoppade för högt in och nådde inte ut…. nästan felfri! Men jag är så glad över hur hon hoppade, det kändes inte ens svårt, säger Josephine Verdruye.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons