Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia Bergåkra klar för Grand Prix-dressyr: "Gillar att vara först med något"

/

Årets första start kunde inte sluta på ett bättre sätt för Cecilia Bergåkra.
Ryttaren från Hudiksvalls Rid- & Ponnyklubb kvalade in till Grand Prix-dressyr.
– När jag rider på tävling är det bara jag och hästen, säger den unga talangen.

Annons

Detta skedde vid Flyinges Nationella Dressyrtävlingar förra helgen där Cecilia Bergåkra deltog med två hästar, Prima Vera och Duchesse. På Duchesse var Cecilia med 62 procent väldigt nära segern i lördagens Intermediaire, men blev slagen med endast en procent av Charlotte Haid-Bondergaarden.

Hon kan vara den yngsta någonsin i Sverige som kvalat in till Grand Prix-dressyr. På väg hem från Flyinge fick teamet runt Bergåkra dessutom ett mycket glädjande besked. Cecilia kommer att få rida i tävlingen Lövsta Future Challenge, som är en mycket prestigefylld satsning på unga och lovande ryttare och hästar.

Sigrid Bergåkra, Cecilias mamma och tränare, kan berätta att dottern är uttagen till juniorlandslaget i dressyr och att satsningen kommer att kunna genomföras dels genom ett väldigt fint bemötande från skolan i Arbrå.

Läs även: Så gick det i Bergåkras första starter som internationell juniorryttare

– Cecilia var beviljade studier med Sofia Distans men en tråkig incident som vi inte kunde påverka satte tyvärr stopp för de planerna. Istället har skolan ordnat så att hon får läsa årskurs 8 och 9 under våren, tenta av dessa och sedan börja gymnasiestudierna redan till hösten. Jag vill ge skolan i Arbrå en stor eloge för hur de arbetat runt detta. De har varit kreativa och nytänkande, säger Sigrid.

Hur var känslan i Flyinge, kval till Grand Prix, fina procent och uttagen till Lövsta Future Challenge?

– Cecilia lekte med rörelserna i svåra dressyrklasser redan som tioåring. Hon gör det enkelt. Jag börjar dock märka av lite frågeställningar runt att en så ung ryttare rider såpass svåra dressyrprogram. Men Cecilia upplever det inte som svårt eller fysiskt pressande. Vår, eller ja egentligen hennes ridning är inte sådan. Hon är liksom väldigt sval. Hennes hästar kommer inte heller in på banan med vilt skummande munnar och löddriga kroppar. Det ser enkelt ut, ska vara enkelt, säger Sigrid Bergåkra.

Läs även: Cecilia Bergåkra nöjd med debuten i Friends Arena

Vad tycker du om snacket att du skulle vara för ung?

– När jag rider på tävling är det bara jag och hästen. Sedan kan jag väl fånga upp något, men alltså, jag vill ju göra det här. Och jag kan det. Varför skulle jag då låta bli? Jag gillar också att få vara först med något, som nu kvalet till Grand Prix, den yngsta i Lövsta Future Challenge, säger Cecilia Bergåkra.

De hästar Cecilia red i Flyinge är bägge ston och svenskfödda. Duchesse som stod för helgens placering beskrivs av ryttaren som extremt känslig och även het, vilket gör att det inte är helt lätthanterligt alla gånger.

Läs även: Hudikekipaget till kürfinalen i Friends arena: "Har drömt om det sen jag var ett år"

– Men när jag får henne avspänd och när hon lyssnar på mig är hon helt fantastisk. Jag hoppas på att komma med till Borås tävlingar i början på mars, men missar jag det är planen att åka och tävla i Milano, Italien, säger Cecilia.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons