Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Andersson har avlidit

/

Han rönte stora framgångar på travbanorna med ögonstenen Stamping. Själv var han meriterad löpare, skidåkare och orienterare.

I lördags avled Arne Andersson, Arbrå, efter en tids sjukdom, 82 år gammal.

Annons

Arne Andersson började arbeta med hästar som mycket ung inom skogsbruket. Men under de många år som följde med verkstadsjobb, bland annat på Svedala-Arbrå och på BT i Norrborn, fick drömmarna om egen häst läggas på is.

När Arne Andersson närmade sig pensionsåldern fick han möjlighet att förverkliga sin dröm. I början av 1980-talet köpte han sin första travare.

Många år senare, närmare bestämt 2009, skulle en utdömd häst göra den då 80-årige Arne Andersson till kändis inom travsporten. Stamping hade tidigare misslyckats på tävlingsbanorna, men med Arnes omsorg och träning vändes hästens dåliga facit till flera V75-segrar.

Och förstaplatserna fortsatte att komma. Från att inte tidigare ha haft den ekonomiska möjligheten för en travare gick Arne Andersson plötsligt plus – med råge.

– Han har sprungit in 1,7 miljoner kronor åt mig. Det är som en saga, sa Arne Andersson i en intervju i tidningen i september förra året.

Samtidigt lovordade han sin fyrbenta ögonsten.

– Det är en grymt fin häst att ha att göra med. Det finns inget dåligt alls i honom. Han har den fördelen att han tror att han är bäst i världen. Vem som än springer upp bredvid honom så svarar han.

I dag har Stamping sprungit in ytterligare drygt en halv miljon kronor.

Arne Anderssons egen tävlingsinstinkt fanns med från unga år. Under tiden som aktiv idrottare nådde han fina framgångar inom löpning, skidåkning och orientering. Som orienterare tävlade han för Alfta ÖSA, Vallsta och Rehns BK. En period körde han också draghund.

Idrott och träning var Arne Anderssons stora passion i livet och det fick han också möjlighet att utföra via travsporten. Han engagerade sig även inom föreningslivet, som ledamot i styrelsen för intresseföreningen Sleipner.

Hans närmast anhöriga är hustrun Sigbritt, två söner och två döttrar, sonhustru, svärson och barnbarn.

Mer läsning

Annons