Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik från Hudiksvall klar för SM-final i strongman – se när han välter traktordäck

Helgens SM-kvaltävling, Jamtlandic Strongman, i Östersund slutade med en oväntad andraplats. Patrik Stigenberg, 25, från Hudiksvall är klar för SM-finalen i strongman i -90-klassen.

Annons

Strongman är en idrott på frammarsch. De flesta känner nog igen sporten från tv där man i många år kunnat se starka män och kvinnor lyfta allt från bilar, stora stenar och andra tunga föremål. Det största affischnamnet i Sverige har utan tvekan varit Magnus Samuelsson.

En som är på gång inom sporten är 25-årige Patrik Stigenberg från Hudiksvall. Via en SM-kvaltävling i Östersund, Jamtlandic Strongman, lyckades han slå sig in i finalfältet som gör upp i Norrköping i september.

– Jag hade sneglat lite på vilka grenar som var med i -90-klassen och såg att det var grenar som kunde passa mig, säger Patrik Stigenberg som slutade tvåa av sex deltagare i tävlingen.

Ingenting du hade väntat dig?

– Nej, verkligen inte. Jag var beredd på att det skulle gå bra men jag hade ingen aning om hur starka de andra var.

Patrik Stigenberg från Hudiksvall tävlar i strongman

Patrik Stigenberg har bara sysslat med strongman på tävlingsnivå sedan förra året. Han hittade in till sporten tillsammans med en kompis av en ren slump.

– Vi började ploja ute på Moskolan för där låg det lite däck och sånt som de använde när de hade truckövningar för att ta lastbilskörkort. Så vi började lattja med däcken och sedan vidareutvecklade vi. Jag började kollar runt på facebook och leta info om hur stort det var, säger han.

Vad är tjusningen med strongman för dig?

– Jag kände att det var en rolig sport. Tittar man på de vanliga lagsporterna så är motståndarna rivaler. I strongman står alla motståndare runt dig och hejar och pushar. Man blir som en liten familj.

Kan du berätta lite mer om vilka grenar som finns med?

– Det är oändligt många, det är mer eller mindre din egen fantasi som sätter stopp.

Så ni lyfter verkligen bilar?

– Ja, det förekommer. Vid tävlingen i Östersund förra året hade man svetsat fast handtag och slängt in vikter i bilen så skulle man lyfta så många gånger man kunde på 90 sekunder. Jag tror jag lyfte 13 gånger, säger Patrik Stigenberg och berättar om sina planer för framtiden.

– Mitt mål är att klättra i viktklasserna och att alltid hålla mig ren, säger han.

Fakta

Namn: Patrik Stigenberg.

Ålder: 25.

Jobb: Elektriker.

Tre bästa träningstips:

* Ät

* Sov

* Träna tungt

Kommentar: "Många glömmer bort att kroppen är smart. Kör man samma vikt hela tiden lär sig kroppen att vänja sig vid den. Ökar man däremot på och kör vikter man kanske inte tror att man orkar så skickar man signaler till hjärnan att kroppen måste göra någonting"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

I klippet ovan ser du Patrik Stigenberg göra grenen Atlas Stenar på Jamtlandic Strongman i helgen. Den sista och tyngsta stenen väger 160 kilo.

Mer läsning