Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pamela Andersson: Fler borde ta efter smarta Stina Nilsson

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Stina Nilsson

Hon är bara 22 år och åker fortfarande med U23-väst på världscupen – samtidigt är hon så klok och vuxen så man häpnar. Stina Nilsson fortsätter att imponera, inte bara för sina två segrar i helgen. Tjejen från Malung som slog igenom med dunder och brak på Falu-VM i fjol (där det blev tre silvermedaljer) har rasande fort nått världstoppen. Och i precis rätt tid. När sporten hotas av den norska dominansen har skidvärlden fått en ny stjärna att skriva om: en blondin som är både smart, taktisk och snabb. Stark i spåret – men också stark i psyket. Stina har i flera år arbetat med mentale coachen Rune Gustafsson och genom honom lärt sig vikten av att fokusera på rätt saker. Som efter Tour de Ski till exempel. Istället för att stressa upp sig efter misslyckandet tog hon istället ledigt för att hitta tillbaka till glädjen, jag tränade bara 35 minuter, och vips stod hon på pallen. Och de något tomma svaren (Jag vet inte, jag har inte tänkt på det än är en favorit) som av flera journalister bedömts som glättiga är istället en strategi som jag själv anammar. Stina Nilsson har nämligen redan nu lärt sig att vara i nuet. Att koncentrera sig på dagens tävling och inte på morgondagens. Något som flera borde ta efter! Svenskans smartness är en härlig överraskning och efter helgens triumfer leder hon nu sprintcupen. Tack Stina för att du räddar den svenska längdvintern!

 

2. Anna Holmlund

2-1-1-2-4-1-2 Nej, det är inte ett telefonnummer utan fantastiska Anna Holmlunds facit i vinter. Världsettan från Sundsvall fortsätter att dominera skidvärldens häftigaste gren just nu och skicross har blivit något av en favvosport för mig och många andra. I veckan kom också beskedet att Anna för första gången är klar för X-Games, som har OS-status inom extremsportvärlden. Tävlingen avgörs sista helgen i januari – jag kommer att sitta som klistrad framför tv:n!

 

3. Frida Hansdotter

Leder slalomcupen. Say no more.

 

4. Regnsbågsfärgerna

Inför friidrotts-VM i Ryssland var det Emma Greens regnbågsfärgade naglar som blev den stora snackisen efter höjdhoppskvalet – tre år senare är det färgerna på Tobias Karlssons kaptensbindel som skapar rubriker under handbolls-EM i Polen. Karlsson blev stoppad och tvingades byta färg på bindeln, men budskapet har ändå gett eko. Och jag är stolt över att vi i Sverige har idrottsprofiler som står upp för alla människors rätt att välja vem de vill älska. 

 

5. Leksand

Visst, hemmasegern mot Västerås i helgen var kanske inte den bästa match Leksand gjort men jag gillar ändå lagets förändring under Perras Johnssons styre. Att vända både 0-2 och 1-3 hade laget inte mäktat av i höstas när både självkänslan och spelet låg under isen. Nu kämpar spelarna för varandra och då kommer också segrarna även när liret haltar lite. Hörde jag Perra-effekten?

 

6. Torstein Stenersen

När det väl går bra för det svenska laget i skidskytte så är det en norrman som gör det. Torstein Stenersen bytte pass för ett år sedan efter att ha bott i Östersund sedan 2006 och tackade för det svenska medborgarskapet med att ta den bästa skidskytteplaceringen i vinter. En sjunde plats är inte mycket historiskt sett, men just i år när inget tycks fungera för landslaget skiter vi i det. Vi tar vad vi får på skidskyttevallen nu så heja Norg… f’låt Sverige!

 

7. Wada-rapporten

 Det finns en wow-faktor sas det inför Wadas andra rapport om dopningen och korruptionen inom friidrotten som presenterades i veckan. Och ända sedan dess har jag letat efter wowet. Det kom inte, men det spelar inte heller någon roll. Hela friidrottsskandalen – den ryska systematiska dopningen, alla mutor och olagligheter – räcker ändå till att wowa över.

Mer läsning

Annons