Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Släppte aldrig drömmen"

/
  • Jerker Lysell har redan bra koll på vad som kan väntas dyka upp på kartan i sprintfinalen.

Redan för fyra år sen, i Chambéry i franska Savoyen, var Jerker Lysell från Freluga utanför Bollnäs en överhoppad kontroll från pallplats i VM-sprinten i orientering.
Sen har det blivit två EM-medaljer, silver i Portugal 2012 och brons i Falun 2012.
Men ingen VM-medalj!

Annons

– Ända sen VM-premiären i Trondheim 2010 då jag blev elva, har jag aldrig kommit till start med så få tävlingar innan något mästerskap, säger Jerker från Kirkhill, svenska VM-lagets bas inför Skottlands-VM som på fredagskvällen inleddes med kvalet till de individuella finalerna på söndag kväll.

Där kvalade Rehns BK:s sprintstjärna enkelt in till söndagens VM-final .

– Jag kände mig stel och seg i början men fick tydligen upp farten sa Jerker direkt efter målgång och ledning i sitt heat. 

Det räckte till delad heatseger med Mårten Boström, Finland, sprintvärldsmästare 2013.

– Jag var tekniskt koncentrerad och vill inte förstöra för mig själv med slarvig orientering, sa en samlad Bollnäskille.

Jerker har de senaste åren haft återkommande problem med en skadad fot. Efter världscuptävlingarna i Tasmanien redan i januari blev foten sämre och Jerker har huvudsakligen tränat alternativt fram till sprint-SM i Sundsvall för cirka en månad sen.

– Men nu känns en klar förbättring i foten. Jag kan köra för fullt på asfalt och tänker att "kan dom så kan jag"! Eftersom jag tävlat så lite vill jag inte bedöma placeringschanser men topp-10 i den individuella sprintfinalen är absolut möjligt.

Trots alla skadeproblem, ideliga timmar med vattenlöpning och annan alternativ träning trodde Jerker hela tiden på VM.

– Det satt kvar någonstans i huvudet och jag släppte aldrig drömmen. Visste också att landslagsledningen trodde på mig. Men det är först sista månaden som jag kunnat löpa ut mer och mer men inte två pass om dagen och knappt alls några intervaller eller tuffa sprintlopp.

I Sundsvall för en dryg månad sen var Jerker sexa bara 18 sekunder efter mästaren Emil Svensk, Stora Tuna och bara fyra sekunder långsammare än Jonas Leandersson på fjärde plats.

– SM gav en positiv kick och det verkar som två-tre sprintlopp i tävlingsfart kan räcka för att man ska vara inne i sprintflytet igen, hoppas Jerker som förra året var fyra i Venedig elva sekunder efter danska överraskningen Sören Bobach.

– Marginalerna i sprint är extremt små. Man måste ligga före hela tiden, inte ta vägval med "hinder" som måste rundas i onödan eller fastna i staket som arrangörerna ställt ut eller annan "skit" som är till för att försvåra, menar Rehns BK:s sprintspecialist.

Historiskt har många skadade orienterare överraskat med VM-medaljer trots nästan inget tävlande innan mästerskapet. Oftast på grund av skador. Svensken Rolf Pettersson tog silver på långdistans när VM arrangerades i Skottland första gången 1976. Schweizaren Thomas Bhurer lyckades vinna samma distans 2003 i Schweiz.

Emil Wingstedt, som tagit en rad VM-och EM-medaljeri sprint var några gånger sjuk i långa perioder innan mästerskapen men där blev det ändå medaljer.

– För min del känns det strax innan första VM-loppet i Skottland som en delseger att jag kan springa för fullt igen. Kanske är jag också mer avspänd än tidigare, tror Jerker Lysell.

Han är också ytterst medveten om vad som väntar tekniskt både i kvalet, lördagens sprintstafett för mixade lag där Lilian Forsgren inleder, Jerker med säkerhet springer andra, Jonas Leandersson tredje och Lena Eliasson sista.

– Konstigt nog kör skottarna både individuellt kval och final i en ort, Forres, där det finns gamla sprintkartor. Vi har fått vandra runt i Forres utan karta, kollat in nya anläggningar, hus och annat som kan påverka tävlingarna. Tillbaka i förläggningen har vi ritat in det vi "hittat" på den gamla kartorna. Samt lagt tänkbara banor och letat fram vägval, berättar Jerker som är mycket bra på att "skanna av" olika sprintområden i förväg.

– Jag slipper nästan alla hopp eftersom det blir rejält platt. Däremot en hel del tvära svängar runt byggnader och jag hoppas foten håller för svängarna i maxfart? I mixstafetten blir det troligen ganska enkla banor då arrangörerna är rädda för krockar, olyckor och skador, spekulerar en laddad outsider inför de tre lopp (om Jerker klarar individuella sprintkvalet) som han aldrig gav upp drömmen om trots ett halvår med smärtor och motgångar.

Mer läsning

Annons