Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysell kritisk mot RF–stipendium

/
  • Jerker Lysell är kritisk till RF:s sätt att dela ut stipendier
  • Evelina Settlin är desto gladare över att få lite extra pengar

Hudiksvalls IF:s Evelina Settlin och Jerker Lysell från Rehns BK har tilldelats ett stipendium av Riksidrottsförbundet. Stipendiet på 50 000 kronor kommer att delas ut i samband med idrottsgalan den 25 januari.
Men orienteringsstjärnan Lysell tycker inte det är en så stor sak. Snarare tvärtom.

Annons

Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. I år delas stipendiet, som ökat från 40 000 till 50 000 kronor, ut till 75 idrottare runt om i Sverige.

Rehns BK:s Jerker Lysell är en av de som får ta emot stipendiet. Han studerar byggnadsingenjör vid universitetet i Norrköping.

LÄS MER: Lysell pallade hela vägen på VM

– Det är alltid skönt med lite extra klirr i kassan, det är väl en viss indikation på att man levererat. Jag hade förväntat mig att få det, så jag hade nästan blivit lite sur om jag inte fått det, säger Lysell.

VM–bronsmedaljören, som är känd för att säga vad han tycker, passar också på att skicka en känga till Riksidrottsförbundet. Han tycker det är fel att förbundet nästan bara delar ut stipendier i samband med studier.

– De borde främja idrottandet även när det inte handlar om studier. För att få det här stipendiet måste man studera minst 50 procent. Det gör att man måste lägga ner mer tid på studier och således inte kan lägga lika mycket tid på träning. Det begränsar mer än det främjar idrottandet, anser Lysell.

LÄS MER: Lysells passning till farsan

Utöver prissumman får stipendiaterna även resursstöd från RF i form av bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Något som Lysell inte tror att han kommer utnyttja så mycket.

– Oftast har man redan bra kontakter inom laget och sitt eget förbund, så det är väl inte så speciellt egentligen. Men man får ju tillgång till RF:s anläggning på Bosön och det är väl rätt bra, menar han.

Evelina Settlin är betydligt mer positivt inställd till stipendiet. Även hon studerar till byggnadsingenjör men i Östersund.

– Jo, det är jättekul att få det. Jag tycker det är bra att det finns. Att plugga och idrotta samtidigt är ju lite speciellt, annars ska man ha ett jobb vid sidan av och det blir lite mycket, säger hon.

Exakt vad hennes 50 000 ska läggas på är inte helt klubbat, men pengarna lär investeras i träningen på något vis.

– Det blir lite blandat, det behövs alltid lite här och där, säger Evelina Settlin.

LÄS MER: Settlin nära pallen på U23–VM

Mer läsning

Annons