Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine Engström nöjd och besviken efter stark sjätteplats i Venlakavlen: "En bom kostade segerchans"

Med halva sista sträckan kvar var Alfta-Ösa och Natalia Gemperle med i segerstriden.
Då kom bommen som kostade fyra minuter.
– Klart det känns surt, men vi gjorde en väldigt bra tävling, säger Josefine Engström, som en stund ledde hela loppet på sin tredje sträcka.

Annons

Alfta-Ösas starka damer kom rejält taggade till Villmanstrand i Sydkarelen och årets upplaga av den mäktiga Venlakavlen.

Fattas bara annat, fjolårets imponerande andraplats gav såklart mersmak.

Alftas vassa damer som var nära toppen - igen. Från vänster: Josefin Engström, Galina Vinogradova, Sara Eskilsson och Natalia Gemperle fick nöja sig med en nog så stark sjätte plats i Venlakavlen.

Och länge såg det också väldigt lovande ut i det ruskiga regnvädret.

– Det var bara grönområden i början av sträckan, man blev helt dyngsur direkt, berättar Josefine Engström, den rutinerade 29-åringen som tog Alfta-Ösa upp i ledningen på sin tredje sträcka.

Hon förvaltade det fina läge som Galina Vinogradova och Sara Eskilsson fixat på de två inledande och mycket stabila sträckorna. Vinogradova växlade som 15:e, och Eskilsson lyfte Alfta till en fjärde plats.

Läs mer: Rysk spurt toppen i Tiomila

– Jag kom igång bra på min sträcka, men hade en liten miss som kostade en halv minut till den fjärde kontrollen, berättar Josefine – som blev ganska konfunderad när hon började närma sig nästa kontroll.

– Det var en TV-kontroll, och plötsligt hade jag en kameraman i hasorna. Och förstod att jag måste ha tagit ledningen. Ett annat tecken var att jag sprang helt själv en stund, och det brukar man liksom bara göra i ledningen i den här tävlingen, säger Engström, som inte riktigt orkade hålla hela vägen.

– Gjorde en liten bom, och fick sedan svårt att hänga med landslagslöparna i Halden och Pohjantähti. Även Majorna kom ikapp och förbi. Med allt strul under våren ligger jag inte på bästa nivå rent fysiskt, säger Josefine, som växlade som fyra och 40 sekunder efter täten.

Ett försprång som Natalia Gemperle hämtade in snabbt på den fjärde och sista sträckan, och vid varvningen låg hon tillsammans med Haldens Mari Fasting och jagade 20 sekunder efter Marika Teini och Pohjantähti i ledningen.

– Men då kom den där snöpliga kontrollen, som Galina var så nära men inte fick tag på förrän efter sådär fyra minuter. Och då var det ju kört i toppstriden, säger Josefine Engström.

En mycket besviken Natalia Gemperle tog til slut Alfta-Ösa i mål som sjätte lag, med just fyra minuter upp till segrande Halden SK. Tvåa blev finska Tampereen Pyrintö och trea SK Pohjantähti.

Bästa svenska lag blev Göteborg Majorna OK på en femte plats, 26 sekunder före Alfta-Ösa.

– Såklart Galina var ganska ledsen över sin bom, men det är sånt som händer. Det är inte bara att springa fort, det gäller att fixa kontrollerna också. Det är samtidigt en skön känsla att veta vilken kapacitet vi har, ochb att vi lika gärna kunde ha vunnit. Det får väl bli tredje gpngen gillt nästa år då, lovar Josefine Engström, som nu flyttar siktet till höstens SM-tävlingar.

För Alftas ryska ess handlar det om en lödigare målbild i VM.

Även Rehns BK hade ett damlag med, men som dessvärre bröt tävlingen på sista sträckan.

Mer läsning

Annons