Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine Engström femma i comebacken när Alfta-Ösa tog dubbla SM-guld

/
  • Tove Alexandersson vann damernas medeldistans i överlägsen stil.
  • Tvåa bakom Alexandersson var klubbkamraten Hana Hancikova.
  • Josefine Engström blev Alfta-Ösas fjärde bästa åkare med sin femteplats i comebacken.

Föga förvånande tog Erik Rost och Tove Alexandersson överlägsna segrar i medeldistansen på SM i skidorientering.
Klubbkamraten från Alfta-Ösa, Hana Hancikova, tog silver medan comebackande Josefine Engström blev femma.
– Det gick väldigt bra rakt igenom, säger Erik Rost.

Annons

Att Alfta-Ösa-duon Tove Alexandersson och Erik Rost skulle ta varsitt SM-guld i skidorienteringens medeldistans var inte direkt någon skräll.

Alexandersson var överlägsen på damsidan och hade över tre minuter ner till tvåan i mål. Tvåan som blev just klubbkamraten Hana Hancikova. Bente Rost blev fyra och fjolårets gigant Josefine Engström blev femma i sin första tävling för vintern.

Läs mer: Häng med Erik Rost ut i den magiska naturen

– Jag har mest bara tränat annat men tänkte att jag skulle i alla fall tävla en gång. Det var tufft, och jag gjorde en väldigt stor bom på andra varvet, men tog en okej placering ändå, säger Josefine Engström, nöjd över att vara tillbaka i skidspåret för första gången i vinter.

– Det var riktigt roligt, lite ovant men i övrigt bara kul, säger hon.

Drygt fyra minuter skilde upp till Tove Alexandersson. Hana Hancikova tog andraplatsen med 20 sekunder till godo på Evelina Wickbom från Sävast.

– Tove har åkt riktigt bra. Jag låg tvåa efter halva andra varvet men efter min miss kom alla ikapp och jag hade ett långt sista varv. De andra har åkt riktigt bra så det är kul för klubben att ha så många med i toppen, säger Josefine Engström.

Läs mer: Missar som kostade guld för Alfta-Ösas ess

Erik Rost fick revansch för missen i jaktstarten i Piteå där han ändå kämpade sig tillbaka till en bronsmedalj. Då vann Umeås Ulrik Nordberg, men den här gången var Erik Rost nästan en och en halv minut före Nordberg.

– Det gick väldigt bra rakt igenom. Jag blev själv ganska tidigt i loppet och kunde sedan åka mitt race, säger Erik Rost.

Var det extra skönt med tanke på missen i Piteå?

– Det är alltid skönt att vinna. Missar som i Piteå händer ju ibland tyvärr, så det var skönt att se att formen håller i sig. Man får ju bra självförtroende också så då blir det en ännu mer positiv effekt.

På söndagen väntar SM-stafetten och där har Alfta-Ösa två damlag, ett herrlag och ett mixat lag då klubben har fem damåkare med. Där väntar en utmaning för Alfta-Ösa för att försöka kamma hem nya SM-guld.

– Då slår vi lite ur underläge. Umeå är favoriter tycker jag, men medalj har vi absolut chans på. Vi ska göra vårt bästa för att spöa Umeå också, förhoppningsvis är de lite pressade av att jag åkte bra i dag, säger Erik Rost.

Söndagens stafett blir Josefin Engströms andra, men också sista, start i skidorientering i vinter. I stället ligger fokus på att komma i form inför orienteringssäsongen.

– Jag bor ju i Stockholm och där har vi knappt någon snö så jag har inte möjlighet att träna hemma. På torsdag åker jag i stället till Spanien för att vara med på ett orienteringsläger i tio dagar, säger Josefine Engström.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Ljusdals IF, Söderhamns UIF, Hudiksvalls HC eller Arbrå HK. Ladda ner Hela Hälsinglands nya app till Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons