Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Lysell uttagen i landslaget

/
  • Risken finns att Jesper Lysell inte kan genomföra landslagsdebuten

Tvillingbror Jerker har gjort det i många år. Nu får Jesper Lysell prova på det också – tävla för svenska landslaget i orientering. Men risken finns att han inte kommer kunna genomföra landslagsdebuten över huvud taget.
– Skiter det sig riktigt kanske jag inte kan springa alls, säger Jesper Lysell.

Annons

Han fick avbryta O–ringen med fotproblem. Då trodde Jesper Lysell att chansen att få tävla för landslaget i Euromeeting i Estland var borta.

– De hade sagt att uttagningen skulle vara på O–ringen och sprint–SM, som gick skit för mig. O–ringen kunde jag inte ens springa. Men så ringde de ändå och sa att jag fick vara med.

Hur reagerade du när du fick det samtalet?

– Det är klart man blir glad. Jag har sprungit något liknande som junior, men det var ett tag sen.

Tävlingarna går i estländska Otepää 24–27 september och det är tre distanser som ska avverkas – sprint, lång– och medeldistans. Sverige brukar skicka ner landslagets B–trupp till dessa tävlingar och det är dit Jesper Lysell är uttagen. Men att det är i landslagets kläder man tävlar i verkar inte vara så speciellt.

– Man skulle kunna likna det med en träningsmatch i fotboll. Det är inte jätteseriöst. Det ska mer bli kul att åka dit och träna och få tävla mot bra motstånd. Att det är just landslaget är inte så spännande, säger Jesper Lysell.

Kanske är det broder Jerker som har avdramatiserat allt som har med landslaget att göra. Tvillingbrodern har varit med i landslaget i flera år nu, något som egentligen inte har lockat Jesper speciellt mycket.

– Jag har inte haft så mycket med Jerker att göra de senaste åren. Det är väl 7–8 år sen vi tränade ihop. Jag har inte haft något mål att komma med i landslaget. Det har inte intresserat mig så mycket, jag har prioriterat annat, säger Jesper Lysell, som ändå har ökat träningsmängden den senaste tiden.

– Jag har tränat lite mer nu, men för att jag verkligen ska komma in i landslaget krävs ännu mer träning och motivation.

Lysell har under säsongen gjort flera bra resultat på tävlingar och tror att den lättlöpta terrängen i Estland kommer passa honom. Om han kommer till start vill säga.

– Jag har fortfarande jätteont i foten. Skiter det sig riktigt kanske jag inte kan springa alls.

Det är en hälsporre som orsakar smärtan och som gör att Lysell får lita till alternativa träningsformer framöver. Inga intervaller, utan mycket cykel och korta snabba pass i skogen är det som gäller.

– Är jag uppvärmd och springer på mjukt underlag blir foten bättre. Asfalt och grusvägar är sämre, säger Lysell och hoppas att tiden som är kvar kommer räcka för att foten ska bli bra.

– Det är ju en månad bort, så det kan ju hända att jag är bra tills dess. Håller foten så kommer jag springa alla distanser i Estland.

Mer läsning

Annons