Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerker Lysell hoppas på OS i framtiden: "Det borde väl vara alla orienterares dröm"

/
  • Tove Alexandersson vill inte se orientering i OS.

Landslagets Jerker Lysell, Rehns BK, skulle varit ett svenskt hopp i Rio de Janeiro om orienteringen varit OS-sport.
Efter två etapper är han bara tre sekunder bakom fransmannen Thierry Gueorgiou i O-ringen – och Lysell hoppas på OS.
– Det skulle vara mycket bra för sporten, säger Lysell.

Annons

Redan i början av 1980-talet försökte profiler som Annichen Kringstad och Jörgen Mårtensson att få Internationella orienteringsförbundet (IOF) att jobba hårdare för att göra orienteringen till OS-sport. Det arbetet fortsätter, berättar Tom Hollowell, generalsekreterare i IOF.

Tove Alexandersson, en av världens absolut främsta orienterare, är tveksam trots att det skulle göra henne till stjärna med möjligheter att försörja sig på sin idrott.

– Det lockar mig inte. Jag har inget behov av mer uppmärksamhet, säger Stora Tuna-löparen och fortsätter:

– Jag är inte säker på att orienteringen passar som en OS-sport. Det jag älskar med orientering är att få springa i häftig terräng på utmanande banor. Jag tror det skulle bli en för stor kompromiss med terräng och banor om vi skulle komma med i OS. Den vägen vill jag inte att orienteringen ska ta.

Alexandersson får inte medhåll av landslagskollegan Jerker Lysell, Rehns BK, som vann den andra herretappen i O-ringen och ligger tvåa, bara tre sekunder efter fransmannen Thierry Gueorgiou.

– Det borde väl vara alla orienterares dröm att orienteringen kom med i OS. Det skulle vara mycket bra för sporten och innebära att fler topporienterare skulle få ekonomiska möjligheter att heltidssatsa för att bli bäst i världen, säger Lysell och fortsätter:

– Det skulle ha varit riktigt coolt att vara med och tävla i Rio de Janeiro.

Tom Hollowell bekräftar att det i Internationella orienteringsförbundets verksamhetsplan ingår ett arbete för att få med sporten i OS.

– Vi har bra kontakter med Internationella olympiska kommittén. Samtidigt ser vi nya möjligheter att komma med sedan varje OS-arrangör fått möjlighet att ta med en "egen" idrott i sitt program.

Hollowell berättar att IOF jobbade aktivt för att få med sporten i OS i Tokyo 2020:

– Det lyckades inte, vilket kan bero på att varje OS-värd gärna vill ta med sporter som passar just deras intressen och ger ökad chans till medaljer för värdnationen. Nu fortsätter vi jobba vidare inför OS 2024, säger han.

Mer läsning

Annons