Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvallsborna rör på sig – succé för årets Hittaut: nära 1000 deltagare registrerade

1 juni startade friskvårdsprojektet hittaut.nu i Hudiksvalls kommun för tredje året i rad och det har börjat med en riktig rivstart. Redan nu är närmare 1000 personer registrerade som deltagare och kanske kan det leda till fler orienterare i de arrangerande klubbarna Hudiksvalls OK, Forsa OK och OK Dellen.

Annons

– Det innebär att cirka 1000 checkpointsregistreras in varje dag. Om man räknar på att det krävs cirka 30 minuter fysisk aktivitet för att nå varje checkpoint, så är detta fantastiska siffror för folkhälsan i vår kommun, säger projektledare Andreas Davidsson i ett pressmeddelande.

Hittaut.nu är ett ett hälso-och friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus. Det är en modern form av orientering, kombinerat med geo-caching, där deltagarna får utforska sin närmiljö på ett nytt och annorlunda sätt. Förutom att deltagarna upptäcker nya platser, får de även ett nytt sätt att motionera på: det går att gå, springa eller cykla till de olika platserna, eller checkpointsen.

– Det är verkligen roligt att se hur vårt projekt mottagits i Hudiksvallskommun. Överallt rör sig folk med karta eller telefon i handen, för att hittavåra checkpoints. Och redan är det en handfull personer som lyckats ta alla 145 checkpoints - vilket är väldigt bra jobbat på så kort tid, fortsätter Davisson.

Hittaut beskrivs också som en möjlig familjeaktivitet då det är anpassat för olika åldrar och kanske kan det leda till att fler vill syssla med orientering "på riktigt".

– Känslan att hitta fram till en checkpoint är densamma oavsett hur gammal du är. Den är obeskrivlig och måste bara upplevas, säger Davidsson. , svarar Davidsson fortmed glimten i ögat.

Men kanske det roligaste av allt är att deltagarna hittar platser som de inte ens visste fanns i sin närhet.

– Många av våra deltagare lovordar även alla nya platser de upptäcker i vår kommun. Här finns massor med smultronställen, och vi har som vanligt valt ut en hel del trevliga platser, så att även turister ska ha glädje av kartan och vårt projekt.

Projektet pågår fram till den 15 oktober och under hösten kommer orienteringsklubbarna som står som arrangörer att släppa nio nya checkpoints för de som hunnit ta alla 145 innan dess.

Fakta Hittaut: Kartan är gratis och hämtas i ställ på utvalda platser, eller så går det att ladda ner en app och ta del av projektet digitalt. Hittaut.nu/hudiksvall arrangeras för tredje året av Hudiksvalls OK, Forsa OK och OK Dellen. 1350 deltagare och över 56 000 checkpoints registrerades 2015. 2016 års projekt startade 1 juni och pågår ända till 15 oktober.145 checkpoint placeras ut i Hudiksvall, Sörforsa, Näsviken, Iggesund, Delsbo och i år även Lintjärn. 9 extra checkpoints släpps under augusti-september på de tre hittautträningarna. Projektet bedrivs med ideella krafter.

Mer läsning

Annons