Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hellre skadefri än VM–medalj"

/
  • Jerker Lysell har dragits med en fotskada hela säsongen.

I helgen avslutas årets världscupsäsong i orientering. Jerker Lysell, Rehns BK, är en av de som åkt till Schweiz för att tävla. Ett avslut på en säsong som har varit kantad av skador.
– Jag vill bara att säsongen ska ta slut, säger han.

Annons

Jerker Lysell befinner sig i Arosa för springa medeldistans och sprintstafett under världscupavslutningarna i orientering. Men det var inte helt självklart att VM–bronsmedaljören skulle följa med landslaget till Schweiz.

– Jag kom ner i går först, vissa har varit här en hel vecka. Jag pratade med Håkan (Carlsson, förbundskapten reds anm.) och sa "vill du att jag ska springa så kommer jag stå över långdistansen på fredag, för fotens skull". Det gick han med på, säger Lysell.

Läs mer: Passningen till farsan: "Ingen idé att ta lärdomar av en gammal bonde"

Fotskadan har gjort att säsongen sett lite annorlunda ut för Lysell. Det har blivit mycket träning i skogsmiljö, för att undvika asfalt. Han trappade upp träningen inför SM och O–ringen och fick förtroendet av förbundskapten Carlsson att springa VM, om han kände att han skulle klara av det. Det gjorde han, och att be Jerker Lysell plocka ut säsongens höjdpunkt är ganska enkelt.

– Jag har egentligen bara sprungit VM, om man ser till stora tävlingar. Och det gick ju bra, säger Lysell, som tog sin första VM–medalj i och med bronset i sprint.

Vad har varit säsongens besvikelse, då?

– Att jag inte har fått vara skadefri. Är man van att träna två pass om dagen i 15 år och plötsligt nästan inte kan träna alls, så blir man lite frustrerad. Hade jag fått välja hade jag hellre varit skadefri hela säsongen än ta medalj på VM.

Läs mer: "Nu pallade Lysell hela vägen i VM"

Lysell har inga stora förhoppningar på helgens tävlingar. Han längtar mer till att säsongen ska ta slut, så han kan börja träna för att bli bra i foten. Enligt läkarna är det en nerv som ligger i kläm och Lysell har två val – antingen vila och hoppas att det går över, eller försöka träna bort problemet.

– Just nu funkar träningen så det känns värt att träna på. Allt handlar om att vara skadefri till VM på hemmaplan nästa år. Då är det extra viktigt att vara hel, säger Lysell.

En positiv sak som verkar komma av skadorna är att Lysell får mer och mer träning i skogen.

– Tidigare har jag mest sprungit sprint, men nu kanske jag kan förbättra mig på de längre distanserna också efter all skogsträning. Så förhoppningsvis bär skadan med sig något bra.

TV: Lysells annorlunda uppladdning mot VM

Mer läsning

Annons