Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kartlägger O-ringen

/
  • Karl-Erik Engblom har under ett år ritat kartorna som ligger till grund för ett lyckat O-ringen 2011.
  • Karl-Erik Engblom har under ett år ritat kartorna som ligger till grund för ett lyckat O-ringen 2011.

Nästa sommar kommer tusentals orienterare att svettas i O-ringen.

För att de ska hitta rätt då så svettas Karl-Erik Engblom nu. Han trampar sedan ett år runt i hälsingeterrängen för att rita tävlingskartorna.

– Det är jag som lägger grunden, säger kartritaren.

Annons

Allt som syns måste med; hus, vägar, vatten. Annat lämnas och den elektroniska pennan får vila. Karl-Erik Engblom från Alfta har lång erfarenhet från en karriär som orienterare och sedan 1990 har han ritat kartor åt andra inom sporten. Det senaste året har han gjort det i Söderhamnstrakten med sikte på att få tävlingskartorna till O-ringen 2011 klara i slutet av sommaren ett år innan.

– Sådant som påverkar löparens fart ska med. Och sådant som är farligt. Jag kan inte lämna ett stort stup till exempel, förklarar Engblom och tar oss med på en lite promenad för att visa.

Engblom har ritat kartorna inför O-ringen i Örebro i sommar, precis som han gjorde senast den gigantiska tävlingen hade basen i Mohed 2006. Men till 2011 är det nya kartor och nya banor som gäller. En karta är färsk i en handfull år. Runt 130 banor läggs till varje ny tävlingsdag under en O-ringenvecka.

– Inte tycker folk om att springa i samma skog som senast. Orienterarnas devis är "självvald väg i okänd mark, tankens skräpa under kroppslig möda".

Karl-Erik Engblom livnär sig på att rita kartor åt orienteringsklubbar i Gävleborg. Det ger "ingen Zlatanlön", som han säger men det positiva väger över. Som att gå i solskenet och berätta att man får se sådant som andra inte ser; ödehus, stenmurar, ruiner. Men bara en björn under 20 år.

Mer läsning

Annons