Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsadominans i SM-veckans orienteringsskytte

/
  • Jimmy Johansson, Forsa OK, fick klättra högst upp på prispallen efter sitt SM-guld.
  • Andreas Davidsson, Forsa, tog ett starkt SM-silver efter att ha avgjort kampen i det avslutande stående skyttet.

Forsa OK kammade hem flera medaljer när Orienteringsskyttets sprint avgjordes under SM-veckan i Sundsvall.

Annons

Andreas Davidsson från Forsa tog SM-silver efter en hård kamp mot slutet av loppet.

– SM-silver är jag väldigt nöjd med, det hade jag inte räknat med innan. Jag är framför allt nöjd med skyttet, säger Davidsson, som tog silvergreppet i det avslutande stående skyttet.

Det var svårbemästrade förhållanden med mycket blåst och samtidigt lurig orientering och bökig terräng. Och när han stod på rad tillsammans med Johan Eklöv, Tumba-Mälarhöjden, Martin Jansson, Häverödal och Lars Jakobsson, Göta, var det den 32-årige Forsaorienteraren som höll huvudet kallast och satte fyra av fem skott. Efter att ha orienterat på säkerhet fanns det en del krafter kvar.

– Det är klart att det är nervöst när man står på rad och skjuter om SM-medaljer, men jag har varit med ett tag nu så klarade att hålla nerverna i styr. Jag sköt en bom, men de andra fick fler, så jag kunde kontrollera det därifrån även om varken orienteringen eller löpningen kändes helt perfekt, berättar silvermedaljören.

Det var dock ingen som rådde på suveräne Robbin Kantarp, P10 IF, som tog guldet med drygt två och en halv minuts marginal.

Andreas Davidsson har i Forsa OK inspirerat ett flertal ungdomar som nu valt att satsa på orienteringsskytte.

En av dem är 16-årige Jimmy Johansson som tog hem guldet i P16-klassen. Även han lade in en sen stöt, efter en dålig start.

– Jag var sist in till det första liggande skyttet, men sköt bättre än de andra så jag kunde börja hämta in efter det.

Till det avslutande skyttet hade Jimmy Johansson tagit sig upp i ledningen, strax före Olof Ljunggren från Linköping. Vi det avslutande stående skyttet drog han på sig tre straffrundor. Samtidigt som Forsajunioren avslutade sin tredje runda höll jagande Ljunggren på med sin första. Jimmy Johansson hade vid det laget ingen aning hur många bom det blivit för den jagande Linköpingskillen.

– Jag tänkte att det nog skulle ha blivit tungt om han bara fått en straffrunda, men när jag såg att han gav sig ut på sin andra runda i ögonvrån fattade jag att jag skulle ta det, berättar Jimmy Johansson, som kunde springa i mål och ta sitt allra första individuella SM-guld i grenen.

– Jag gillar det här (orienteringsskytte) och har väl egentligen bara satsat under ett år. Jag håller fortfarande på med vanlig orientering för att det är så pass bra träning, berätatr han.

Även i veteranklassen (H50) var det dominans från Hudik-klubben. Sven Bergström Trolin tog överlägset hem SM-guldet, drygt fem minuter före klubbkompisen Per-Åke Blad. Silvermedaljören Blad var i sin tur hela 14 minuter före tredjemannen Björn Borg från Majorna.

Mer läsning

Annons