Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De betalar 16 000 – för att bo på O-ringen

/
  • En del av gänget i huset i Borås. Från vänster: Fredrik Ingelsson, Göran Winblad, Anders Johansson, Andreas Calleberg, Charlie Stolt, Jesper Lysell och Anton Tynong (Ärla IF).

Vad gör man när flera tusen samlas och bor i samma stad under världens största orienteringsfest?
Delar av Rehns BK valde att hyra en flådig kåk.
Notan till ägarna? 16 000 kronor.
– Bra för dem och bra för oss, säger Göran Winblad.

Annons

Cirka 15 000-16 000 orienterare är samlade i och runt Borås under O-ringenveckan. En stor del av dem bor på campingen i den så kallade O-ringenstaden i Nordskogen strax norr om Borås.

Men för andra utövare är det hus som gäller. När O-ringen kom till staden i slutet av förra veckan valde flera boråsare att tillfälligt flytta ut. Då tog flera klubbar chansen – däribland ett gäng ur Rehns BK. Bara tio minuters gång från O-ringenstaden bor tio sprinters, de flesta från Rehns BK men vissa från andra klubbar, från lördag till lördag. För det får de betala 16 000 kronor.

– Men det är inte så farligt, för vi delar ju på det. Det blir 1 600 per person, säger Rehns BK:s Göran Winblad.

I stället för att bo på husvagnsplats på campingen för nästan samma pengar har de tillgång till stora rum, ett rymligt kök, tvättmaskin – och jacuzzi.

– Det är jäkligt skönt att slippa bo på campingen en sådan här dag, säger Göran Winblad om den regniga tisdagen i Borås.

En och en halv vecka innan tävlingen startade hade gruppen ännu inte bokat boende, men lyckades ändå lösa ett lyxigt hus alldeles i närheten av O-ringenstaden. Att låna hus under världens största orienteringsfest är nämligen sällan några problem.

– Det går att hitta billigare hus, men inte mycket billigare. Det finns även högre priser. Men att ta en semestervecka (som ägare, reds anm) och få 16 000 kronor för det är ju rätt bra, säger Göran Winblad.

Vad gör ni när ni inte tävlar?

– Vi gör inte så mycket. Snackar skit, lagar mat och så har vi jacuzzin, säger han.

– Det är ett fint spa där nere. Det är väl det enda vi kan göra när det är så här dåligt väder, säger Jesper Lysell – Rehns BK-sprintern som bröt sin medverkan i O-ringen redan efter första etappen på grund av fotproblem.

Mer läsning

Annons