Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika grader av svart

/
  • Henrik Mangseth, som är det andra i Hudiksvalls ju-jutsuklubb som uppnått svart bälte av tredje dan, bjuder Per Bladh på en flygtur.

Två av Hudiksvalls ju-jutsuklubbs medlemmar har varit på Bosön på gradering. Det var Per Bladh, som graderade upp till svart bälte av första graden, och Henrik Mangseth till svart bälte av tredje graden. Under de närmare 20 år som Hudiksvalls Ju-Jutsuklubb har funnits, är detta bara den andra av klubbens medlemmar som graderat så högt som tredje graden.

Annons

När det gäller graderingar fram till svart bälte, kan man gradera upp på sin hemmaklubb. Men när man kommer till svart bälte sker alla graderingar under överinseende av en riksgraderingskommitté.

– Det var lite pirrigt innan man kom igång, säger Per Bladh, som gjorde sin första gradering utanför klubben.

Henrik Mangseth tog svarta bältet av första graden 2002. Sen tog det två år från första till andra graden. Mellan andra och tredje tog det tre år.

Och han hoppas på fjärde graden i framtiden, men dit är det minst tre år till. För varje grad ska man visa nya tekniker, plus tekniker från alla tidigare graderingar också.

– Femte graden är den högsta graden man kan gradera till. Resten får man förtjäna, till exempel genom att verka som instruktör.

Ulf Bäckström var med och startade upp Hudiksvalls Ju-Jutsuklubb för nästan 20 år sedan. I dag är Ulf Sveriges näst högst graderade. Ulf har svarta bältet av åttonde dan.

– Det är en trygghet att ha Ulf. Han vet när man är redo att gradera upp. Och om man inte tror på sig själv kan man åtminstone tro på honom, säger Henrik och skrattar.

Mer läsning

Annons