Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekhett kval på Tierp Arena

/

Vilken rekordlördag det blev på Tierp Arena. Redan tidigt på morgonen ringlade köerna en mil långa. Och alla som trotsade värmen fick valuta för sina pengar. För rekorden stod som spön i backen

Annons

Det var många som valde att tillbringa den soliga och varma lördagen på Tierp Arena för att ta del av dragracing av världsklass.

I Pro stock är flerfaldige EM-vinnaren Jimmy Ålund kvaletta, men nöjd med helgen är säkerligen både Borlänges Simon Gustavsson, som bättrat sitt personbästa till 6,72. Även Arilds Michael Malmgren förbättrade sitt personbästa flera gånger under kvalet, och stannade till slut på 6,61 och en fjärde kvalplats.

Bengt Ljungdahl, ursprungligen från Delsbo, bättrade även han sitt personbästa rejält, och det lyder nu 6,84. Med den tiden hamnade dock Ljungdahl utanför stegen. För att kvala in krävdes 6,758, vilket är den snabbaste Pro stock-stegen i Europa.

I Pro mod är Michael Gullqvist från Hässelby kvaletta på 5,84. Niclas Andersson från Näsviken fick till en riktigt bra runda på fredagen, men vid de följande kvalrundorna hade Niclas problem både med växellådan och med fästet, men hans 5,93 räckte ändå till en andra kvalplats.

Mats Eriksson, Borlänge, som ligger i EM-ledning, körde stadiga 6,0-tider, innan han, vid sista kvalkörningen på lördag, klämde till med en 5,96 och klev därmed upp på en tredje kvalplats.

– Vi är inte snabbast, men vi är med. Vi har haft lite problem med småjusteringar, och vi vet att vi har mer att ge, säger Mats Eriksson, som har ett personbästa på 5,95.

– Men nu är det tävling, och tävlingen går inte ut på att köra snabbast, utan att vara först över mållinjen. Det känns riktigt bra, och jag tror vi har en bra chans i morgon.

Anders Nilsson, Älvdalen, är kvalåtta med tiden 6,10.

Bergviks Samuel Andersson till 6,29, vilket räckte till en 16:e och sista kvalplats. Inte illa för att vara första tävlingen i klassen..

Finske Tero Laukkanen satte nytt hastighetsrekord med 418,60 kilometer i timmen.

I Top metanol funny car tog Johan Lindberg hand om första kvalplatsen med tiden 5,59.

Mikael Larsson, Storvik, hade lite problem i kvalet. Först stötte en i teamet till brandsläckaren så Larsson inte kunde köra. Rundan därefter kom Larsson själv åt en knapp som stängde av motorn efter burn-outen. Men i lördagens sista kval gick allt vägen, och han är inkvalad som femma.

Ett av det sista publiken fick se var ett nytt Europarekord i Top fuel, satt av finska Anita Mäkelä. Efter att ha kört 3,905 tidigare under lördagen, bättrade hon till 3,87, vilket innebar nytt Europarekord.

Förutom Anitas rekord, blev det nytt hastighetsrekord i Pro mod, och fram till lördagen hade sex Top fuelförare och hela 16 Pro modförare satt nya personbästa,

Mer läsning

Annons