Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön ställer till det för crossförarna

/

Sju veckor före elitseriepremiären motocross är Alfta–Edsbyns lagledaren Neo Ohlsson bekymrad.
– Det är tufft nu. I stort sett hela crossverige står stilla. Den här vintern har verkligen ställt till det för sporten.

Annons

På Alfta–Edsbyns hemmabana ligger snön vit och tjock.

– Vi brukar vara ute på banan i slutet av april men dit är det långt nu. Och mer snö har de lovat, suckar Neo som nu gör sin 22:a säsong i motocrossen.

Snödjupet på Stora banan mäter idag 53 centimeter.

– Som tur är så har vi inte rört snön. I Kil där elitseriepremiären startar den 16 maj har de skottat bort snön vilket gjort att de nu har en tjäle på en halvmeter. Det är riktigt illa och det är ett stort frågetecken om det går att köra premiären.

Normalt brukar Alfta–Edsbyn träna i Skutskär, Hedesunda eller Avesta innan hemmabanan är åkbar.

– Där brukar det vara åkbart tidigt men nu är det lika illa där. Nu får grabbarna åka ner till Kristianstad för att träna. Det här blir tredje helgen i rad som de åker ner och det blir dyrt för grabbarna. Enkel resa är 83 mil.

En förare,Johan Heström är den enda i Alfta–Edsbyn som kunnat träna ordentligt.

– Johan har varit ute i Europa, Italien, Holland och Belgien under två månader och både tränat och tävlat så han är i bra form. Nu är det inte bara vi som drabbas av den här tuffa vintern utan hela crossverige ligger tre veckor efter i förberedelserna. Normalt brukar vi ha lite underläge vädermässigt häruppe. Men nu är även klubbarna i söder drabbade.

– I helgen är det crosspremiär i Vinge. Där brukar det vara runt 200 förare. Nu är det bara hälften anmälda. Killarna vågar inte åka när de inte kunnat träna. Skaderisken är alldeles för stor.

NN Open 19 april i Skutskär och helgen efter i Hedesunda är tävlingar som idag ser ut at de måste flyttas.

– Då måste de leta ett nytt datum och det är inte lätt. Det finns knappt en ledig helg under säsongen.

– Ja, faktiskt. Elitseriepremiären i Landskrona 1992 i början av april. Jag gick där nere i shorts och mös i värmen. Jag ringde hem och där var det full snöstorm och jättemycket snö. Det året och det här tar rekorden.

För Alfta–Edsbyn är alltså Kristianstad räddningen. Även om det är långt.

– Det är det enda alternativet vi har och vi måste ju förbereda oss inför elitseriepremiären så gott det nu går. I Kristianstad har man normalt banan bara stängd under jul och nyår. men i år har de också haft problem så det under de senaste veckorna det har rättat till sig där.

– Värme och töväder.

Mer läsning

Annons