Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-finalen i isracing bjöd på stor dramatik och en familjefejd

/
  • Finalvurpan. Stefan Svensson, Niclas Kallin-Svensson och Ove Ledström kraschar alla våldsamt. Värst ut råkar Stefan, som flyger over staketet och blir liggande orörlig
  • Stefan Svensson tog hem SM-guldet.
  • Niclas Kallin-Svensson kolliderar med pappa Stefan Svensson och den sistnämnde vurpar, dessbättre utan att skada sig.
  • Viktor Svensson i hård kamp med Jocke Söderström. Den sistnämnde drog det längsta strået och Viktor missade finalpasset.

Jodå, det blev 57-årige Stefan Svensson, ÖMK Rundbana, som tog titeln när isracingens SM-final avgjordes på Orionparken i Hallstavik – den sjunde i ordningen!
Tävlingen lockade 4 016 åskådare och bjöd på det mesta – täta kamper, vurpor och familjefejder

Annons

Grundtävlingen vanns av Niclas Kallin-Svensson, Örnsköldsvik, på maximala 15 poäng – fem heatsegrar. I det 14:e heatet utmanades Niclas av pappa Stefan Svensson. Kampen om förstaplatsen blev stentuff och slutade med en krock, där Stefan slog runt ut i skyddsvall och staket! Dessbättre utan att skada sig nämnvärt.

Tvåa i grundomgången blev istället 18-årige Ove Ledström på 14 poäng, i likhet med far och son Svensson tävlande för ÖMK. Tredje plats gick till Daniel Henderson från Eskilstuna. Denne kompletterade därmed det ordinarie startfältet i A-finalen.

Placeringarna fyra till och med sju i grundtävlingen körde Sista Chansen, där segraren skulle ta den resterande platsen i finalen. Här vann Stefan Svensson med knapp marginal efter en gastkramande kamp med klubbkollegan Martin Haarahiltunen.

Finalen bjöd på dramatik i överkant. Stefan Svensson, på ytterspår, fick ett res på sin motorcykel i startögonblicket och slog ner snett, touchade Ledström – som i sin tur rammade Niclas Kallin-Svensson. In i den första kurvan kraschade samtliga tre hejdlöst!

Stefan råkade värst ut. Han körde in i skyddsbarriären och flög sedan över staketet med flera piruetter i luften innan nedslaget. Motorcykeln studsade upp i luften och ner igen, några centimeter från att ramma sonen Niclas. Det hela såg rejält otäckt ut.

Stefan Svensson blev liggande orörlig i minuter och paniken låg på lut under tiden som sjukvårdare och ambulans tog sig fram till den nödställde. Publiken anade det värsta.

Men det är segt virke i isracingfolket, minst sagt. Stefan stapplade till slut upp på vingliga ben och avböjde sjukvård. Istället haltade han med hjälp upp på cykeln, redo för omstart. Ofattbart!

Den här gången vurpade Niclas Kallin-Svensson efter att ha fått framhjulspunktering – och uteslöts. Prisbedömdes som fyra.

Ny omstart och ledningen togs nu av Ove Ledström. Stefan Svensson satsade allt för att ta sig förbi och lyckades till slut. Han tog emot målflaggan före Ledström (som körde sin reservcykel efter vurpan), medan Henderson blev bronsmedaljör.

– När jag landat efter kraschen kunde jag inte räta ut kroppen. Men efter ett tag kändes det bättre och jag fick tillbaka hoppet på en omstart, berättade Stefan efteråt.

Som förstås gladdes åt guldet, hans fjärde i rad.

– Visst, jätteskönt att kunna vinna så klart!

Bergsjökillen Viktor Svensson, tävlande för Bollnäs, hade som målsättning att bli bland de sju främsta i grundtävlingen och därmed ta sig till Sista Chansen. Han lyckades nästan. En heatseger, en andraplats samt tre tredje, innebar åtta poäng – och en åttondeplats i sammandraget.

– Ja, det räckte inte riktigt ända fram. Men jag har legat febersjuk i veckan och inte haft möjlighet att förbereda mig på rätt sätt, berättar Viktor.

Anders Håkansson slutade på sex poäng och en tiondeplats. Douglas Blomqvist tog en pinne, bland annat efter att ha styret gått sönder och han kört omkull i heat 14.

Mer läsning

Annons