Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorcross på vatten

/

Jetski är en dyr sport och Ljusdalskillarna Jon Gröning och Fredrik Forsberg får ofta åka långt för att kunna tävla. Men de hoppas att fler i Ljusdal vill börja med jetski som är som motorcross på vatten.

Annons

Ljusdals Jet Racing Club etablerades 1988 av bröderna Hasse, Thony och Ingemar Larsson. Bröderna såg till att Jetski klubben kom på den svenska vattensportkartan genom att boja sig fram till åtskilliga titlar som SM, NM , EM och Thonys världsmästartitel 1992. Vissa omständigheter gjorde dock att klubben gick ner i total stiltje. Men tack vare två eldsjälar, Jon Gröning och Fredrik Forsberg blev det 2009 en nytändning som fick de röda bojarna på Ljusnan vid Älvvallen att förnöjt klucka, när Jetski-åkarna åter igen rundade dem.
– I år är det fyra, fem aktiva åkare i klubben, säger Jon Gröning.
– Men det är bara jag och Jon som åker runt i Sverige och tävlar, säger Fredrik Forsberg.
Det förstår man eftersom kostnaderna är ganska höga även i denna motorsport. Bara en bättre begagnad Jetski-maskin kostar runt 20 000 kronor. Vill man sedan ha en sprillans ny får man hosta upp mellan 70 000 – 80 000.
– Sedan när det gäller trimningen, så är det plånboken som bestämmer, säger Jon.
I dag finns inga regler för trimning i sporten, utan det är fritt att trimma så mycket man vill. Men det är inte alltid en trimmad och snabb maskin som är bäst. Det gäller att hinna runda alla bojarna i banan också. En miss så är man ute ur tävlingen.
– En annan fördyrande nackdel är att de flesta tävlingarna går söder om Dalälven, säger Jon.
Fredrik berättar:
– Det är tur att Jon och jag kan dela på resekostnaderna. Vi har en liten buss där båda maskinerna får plats, så det passar oss perfekt. Det blir oftast så att vi måste vara borta minst två dagar.


Beträffande säsongen 2009 så är grabbarna inte helnöjda. Konkurrensen är stenhård med cirka 100 tävlande, så minsta misstag kan bli förödande. Givetvis måste även maskinen fungera 100 procentigt. Vädret kan också spela åkarna oväntade spratt. Fredrik berättar:
– Vi var nere på västkusten och tävlade. Det blåste och gick hög sjö. I ett av racen släppte jag koncentrationen för en sekund och genast kom jag snett i en våg och vurpade.
– Så man kan säga att det varit ömsom vin, ömsom vatten, säger de och skrattar.
Men det är inte bara tävlandet som gäller.
– Det är en bra sammanhållning bland åkarna. Mellan tävlingarna är det en mysig atmosfär. Det är först på startlinjen som adrenalinet sprutar och alla är konkurrenter, säger Jon.


Framtiden för jetski i Ljusdal ser lite oroande ut. Både Jon och Fredrik har ännu inte bestämt om de ska fortsätta en säsong till.
– Jag har tävlat i sju år och behöver fundera innan jag satsar på ytterligare en säsong, säger Jon.
Fredrik nickar instämmande.
– Det kostar både tid och pengar så jag avvaktar innan jag bestämmer mig, säger han.
Så det är bara att hoppas att Ljusdals Jet Ski Club får nya medlemmar så att bojarna på Ljusnan fortsätter sitt förnöjda kluckande.

Mer läsning

Annons