Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel Olsson vann på Eriknäsbo – inför Discoverys TV–kameror

/
  • Joel Olsson var hetast för dagen i seniorklassen när X-cupen fortsatte i Eriknäsbo.
  • Discovery var på plats för att göra ett program folkrace, en nordisk – och framför allt svensk – motorsportgren, som av omvärlden ses som
  • Hemmaföraren Tommy Salin vurpade rejält i ett av kvalheaten och det var otäckt nära funktionärerna. Som väl var slutade allt utan personskador

Utan styrservo, laddning samt motorkylning – men Joel Olsson vann likafullt.
Söderhamnskillen avgjorde på det allra sista varvet i seniorklassens A-final på Eriknäsbo motorstadion!

Annons

Årets fjärde deltävling i X-cupen var den första efter sommaruppehållet. Fullmatade startfält och rejält med folk på åskådarplats, kanske delvis tack vare TV-kanalen Discoverys närvaro.

Tre förare tog sig genom kvalet utan poängförlust i seniorklassen. Trion bestod av Joel Olsson, SMK Hälsinges Fredrik Borg samt härjedalingen Peter Schylberg. De gjordes sällskap i A-finalen av Toivo Rotvik, Hofors, Jan Ingesson, Borlänge – och B-finalsegrande Dan Olsson, Gävle.

Upplagt för raffel och så skulle det också bli. Rotvik tog spets i sin VW-bubbla, före Borg. I den första kurvan gled den sistnämnde ut och tappade ett antal positioner, medan Joel Olsson gjorde det omvända – avancerade från femte till andra plats.

Därefter följde en vild jakt med Rotvik först och Olsson tätt efter. Med ett knappt varv kvar att köra kom avgörandet. Rotvik missade en växling och gled ut i lösgruset i hårnålskurvan. Vips så var Joel Olsson förbi och kunde styra vidare mot en bejublad seger.

– Men det satt riktigt hårt åt. Multiremmen i motorn brast och jag blev utan servo, laddning samt kylning. Mest orolig var jag väl över det sistnämnda, men motorn klarade sig utan att koka, berättade en nöjd Joel mellan ryggdunkningarna från alla gratulanter.

Fredrik Borg kunde ta igen förlorad mark och korsade mållinjen som tvåa. Prispallen kompletterades av Ingesson.

Dan Olsson, Gävle, vann B-finalen. Trea här slutade hemmaåkaren Andreas Salin. Femma blev Ljusdals Leif Hedman. Andreas Waleteg, Bollnäs, tog en fjärdeplats i C-finalen.

Juniorklassen dominerades av Oskar Rosén, Järbo (obesegrad i kvalet) samt Niklas Palm från Ilsbo. De båda tampades om segern i A-finalen, där Palm ledde när han drabbades av problem.

– Fick inte i växeln och Oskar kunde passera. Det var nära första segern, men den kommer allt närmare, summerade Niklas.

Snabb junior var även Filip Borg, Hälsinge, som toppade i det inledande skedet. Höll tredje plats innan han tvingades bryta på slutet på grund av motorhaveri.

Maja Larsson vann damklassen. Tvåa här slutade Annika Forsberg, Sandviken, medan Ida Törnhult, Årsunda, tog tredje plats.

KURT ELIASSON

Mer läsning

Annons