Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägg säkrade SM-guldet: "Den värsta tävlingen jag kört"

/

En tredjeplats i skogarna runt Linköping räckte för att SMK Hälsinge-föraren Niklas Hägg skulle säkra guldet i klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet i årets rally-SM.
– Ändå var det nog den värsta tävlingen jag kört, förklarade han efteråt.

Annons

Femte SM-deltävlingen av sammanlagt sex, East Sweden Rally, innehöll nio sträckor på tillsammans elva mil. Tävlingen inleddes i fredags, där Niklas Hägg – med co-driver Christer Carlsson – höll andra plats i klassen vid etappuppehållet på kvällen.

Fram till ledande Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo, skilde 1,9 sekunder.

– Ändå körde vi punka i slutet på den andra sträckan. Tappade visserligen inte så mycket tid, men tvingades köra 2,5 mil med tomt däck eftersom vi inte hade något reservhjul med oss, berättar Niklas.

På lördagen tilltog regnandet och vägarna blev hala och besvärliga. Niklas Hägg tog nu ledningen efter den inledande sträckan på morgonen.

Men säg den glädje som varar. Därefter blev det problem när ett bromsok lossnade.

– Inget som gick att laga utan service och vi tvingades bryta, suckar Niklas.

Med dagens regelverk kan man dock bryta och sedan starta om i tävlingen – med tre minuters påslag på varje sträcka man inte kör. I detta fall blev det hela sex minuter i baken innan servicen kunde fixa felet efter SS 5. Loppet var kört.

Eller inte…?

Flera av medtävlarna fick nämligen bekymmer i halkan, samtidigt som Niklas och Christer körde i rena ilskan. Efter att ha radat tre sträckvinster på varandra var man uppe på tredje plats – då körde man återigen punktering på slutsträckan, fem kilometer före mål…

Trots allt: Vid slutmålet var Hägg trea, tre minuter och 35 sekunder efter segrande Joachim Carlström.

– Helt otroligt. Absolut det värsta och besvärligaste SM-rallyt jag kört. Men helt klart en skön känsla att ha säkrat SM-titeln, fortsätter Niklas.

Totalt i SM-tabellen har han nu 70 poäng. Tvåan Carlström har 57 och kan maximalt få tio poäng när SM avslutas i Uppsala den första helgen i oktober, om han vinner (ska i så fall byta ut en åttapoängare mot en 18). I rally-SM räknas alltid fem deltävlingar av sex.

Och därmed är saken klar. Niklas Hägg har försvarat sitt guld från 2014!

I Trimmat fyrhjulsdrivet försvarade Patrik Åkerman, Ljusdal, Hälsinglands intressen. Tillsammans med co-driver Lasse Grip styrde Patrik in på en femteplats i klassen. Tre minuter och tio sekunder fattades fram till segrande Robin Friberg/Stefan Gustavsson, Ludvika, efter att ha kört av en drivaxel på den åttonde sträckan och kommit för sent till SS 9.

Tvåa efter Robin Friberg – slagen med 1,5 sekund – blev Forshagas Mats Jonsson. Denne toppar nu SM-sammandraget på 59 poäng, fem fler än Jerker Axelsson, Trollhättan. Trea i nuläget är Robin Friberg på 40 och fyra Patrik Åkerman med 36 pinnar.

Otrimmat tvåhjulsdrivet vanns i helgen av Mattias Ledin, Kopparberg. Trimmat tvåhjulsdrivet blev en munsbit för Tobias Söderqvist.

Rally-SM avslutas i Uppsala den första helgen i oktober, där Patrik Åkerman får jaga en bronsmedalj!

Mer läsning

Annons